Ellentmondó adatok az iraki emberrablásról

MTI
2006.11.15. 20:03

Egy nappal az iraki felsőoktatási minisztérium egyik épületéből végrehajtott tömeges emberrablás után, szerdán a bagdadi kormány tagjai egymásnak ellentmondó adatokat közöltek az elrabolt, illetve azóta szabadon engedett személyek számára vonatkozóan. Az illetékes tárcavezető, Abid Dijáb al-Udzsajli azt állította, hogy akár a 80-at is elérheti az emberrablók - valószínűleg egy síita milícia - fogságában maradtak száma, a kormányszóvivő viszont kettő és öt közé tette azok számát, akik még nem nyerték vissza szabadságukat.

A szunnita arab kisebbséghez tartozó felsőoktatási miniszter bejelentette, hogy mindaddig nem vesz részt a kormány munkájában, amíg az összes túszt szabadon nem engedik. "Ha nem tudom megvédeni és megoltalmazni a tárcám alá rendelt emberek életét, legyen szó professzorokról, alkalmazottakról vagy diákokról, nincs értelme annak, hogy a minisztériumban maradjak" - mondta a miniszter.

A tárcavezető szerint 27 minisztériumi alkalmazottat engedtek szabadon, valamint bizonyos számú látogatót azok közül, akik az épületben tartózkodtak, amikor az oda fényes nappal berontó rendőrruhás fegyveresek összeterelték a bent lévőket, és a férfiakat (egyes hírek szerint csak szunnitákat) arra kényszerítették, hogy (az emberrablók) járműveibe beszálljanak, majd túszaikkal együtt a bagdadi síita negyed, Szadrváros irányába elhajtottak. "70-80 embert még mindig fogságukban tartanak" - mondta a miniszter.

A kormányszóvivő szerint viszont 37 embert engedtek szabadon, vagyis csaknem az összes túszt, és mindössze néhányan - legkevesebb ketten, legfeljebb öten - maradtak az emberrablók fogságában. Azt állította, hogy a felsőoktatási minisztérium téved, amikor mintegy 100 elrabolt embert említ, szerinte körülbelül 40 túszt vittek magukkal a fegyveresek.