Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szigorítják az egyházalapítást Szlovákiában

MTI
2007.02.14. 16:35

Szlovákiában a közeljövőben várhatóan már csak húszezer hívő egyházközösségi tag aláírásával csatolva lehet majd új egyházat bejegyeztetni.

Ehhez eddig húszezer, bármilyen felekezetű hívő támogató aláírása kellett, s a tapasztalatok azt mutatták, hogy ezzel vissza is lehet élni: költségvetési pénzekhez lehet ily módon jutni.

Ha a parlament is megszavazza, akkor csak az ennek megfelelően bejegyzett egyházak és vallási közösségek nyernek jogosultságot arra, hogy vezetőik tiszteletdíjához, közösségi épületeik, iskoláik fenntartásához állami támogatást igényeljenek.

Szlovákiában 1992 óta a Jehova Tanúinak vallási közösségét és a Jézus Krisztus Szentjeinek Egyházát jegyezték be új vallási közösségként. A közelmúltban az országban élő muzulmánok jelezték, hogy bejegyeztetésük érdekében aláírásgyűjtésbe kezdenek.