Fegyvercsempészettel vádolják a Yamaha tisztviselőit

MTI
2007.02.23. 11:39

Őrizetbe vették a japán Yamaha gyár három tisztviselőjét azzal a váddal, hogy olyan, növénypermetezésre gyártott helikoptereket exportált Kínába, amelyeket katonai célra is lehet használni, közölte a japán rendőrség pénteken. Tokió több esetben fejezte ki aggodalmát a kínai katonai potenciál gyors növekedése miatt. Abe Sindzo japán kormányfő és a héten Tokióban tárgyaló Dick Cheney amerikai alelnök is egyetértett abban, hogy Pekingnek átláthatóbbá kell tennie fegyverkezését.

A rendőrség gyanúja szerint a Yamaha úgy szállított hét-nyolc pilóta nélküli helikoptert 2005 decemberében a légi fotózásra szakosodott BVE pekingi vállalatnak, hogy tudta, a légi járműveket át lehet alakítani katonai célokra. Sajtójelentések szerint a rendőrség azt is gyanítja, hogy a BVE kapcsolatban áll a kínai hadsereggel.

A rendőrség tavaly januárban házkutatást tartott a Yamaha cégnél, a kormány ezt követően vádat emelt ellene, mert exportengedély nélkül adta el a magas műszaki színvonalat képviselő termékeket, amelyeket a biológiai hadviselésben is bevethetnek. A japán vállalat elutasította a vádakat, azt állítva, hogy a repülési távolság és más műszaki paraméterek miatt a helikoptereket nem lehet átalakítani katonai célra.