Mária
18 °C
28 °C

Abbász: a palesztin egységkormánynak el kell ismernie Izraelt

MTI
2007.02.23. 18:03
Mahmúd Abbász palesztin elnök pénteken Brüsszelben elismerte, hogy a hamarosan létrejövő palesztin egységkormánynak el kell ismernie Izrael jogát a létezésre, le kell mondania az erőszakról és el kell fogadnia az eddig kötött palesztin-izraeli megállapodásokat.

Abbász Javier Solanával, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével folytatott megbeszélést a belga fővárosban, főként azért, hogy rávegye az Európai Uniót a Hamász radikális palesztin szervezet tavalyi választási győzelme, s ezt követő kormányalakítása után leállított közvetlen segélyek felújítására.

Abbász ugyanezt sürgette néhány órával korábban Berlinben is, Angela Merkel német kancellárral találkozva: mint mondta, a Nyugatnak be kell szüntetnie a palesztinokkal szembeni bojkottot, hiszen ez nem a palesztin kormánynak, hanem a lakosságnak árt.

Solana a maga részéről csak annyit közölt újságírókkal, hogy az EU továbbra is a közel-keleti kvartett által az új kormánnyal szemben támasztott feltételek (azaz lényegében az Abbász által is helyeselt alapelvek) teljesítését szeretné, s megvárják a nemzeti egységkormány létrejöttét, mielőtt bármiféle döntést hoznának a követlen segélyek felújításáról.