Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Abbász: a palesztin egységkormánynak el kell ismernie Izraelt

MTI
2007.02.23. 18:03
Mahmúd Abbász palesztin elnök pénteken Brüsszelben elismerte, hogy a hamarosan létrejövő palesztin egységkormánynak el kell ismernie Izrael jogát a létezésre, le kell mondania az erőszakról és el kell fogadnia az eddig kötött palesztin-izraeli megállapodásokat.

Abbász Javier Solanával, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével folytatott megbeszélést a belga fővárosban, főként azért, hogy rávegye az Európai Uniót a Hamász radikális palesztin szervezet tavalyi választási győzelme, s ezt követő kormányalakítása után leállított közvetlen segélyek felújítására.

Abbász ugyanezt sürgette néhány órával korábban Berlinben is, Angela Merkel német kancellárral találkozva: mint mondta, a Nyugatnak be kell szüntetnie a palesztinokkal szembeni bojkottot, hiszen ez nem a palesztin kormánynak, hanem a lakosságnak árt.

Solana a maga részéről csak annyit közölt újságírókkal, hogy az EU továbbra is a közel-keleti kvartett által az új kormánnyal szemben támasztott feltételek (azaz lényegében az Abbász által is helyeselt alapelvek) teljesítését szeretné, s megvárják a nemzeti egységkormány létrejöttét, mielőtt bármiféle döntést hoznának a követlen segélyek felújításáról.