A NATO magyarázatot vár Putyintól

MTI
2007.04.26. 16:14

A NATO magyarázatot kér Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentésével kapcsolatban, miszerint Oroszország moratóriumot hirdet az európai hagyományos fegyverzet és fegyveres erők korlátozásáról és csökkentéséről szóló, 1990-es szerződés végrehajtására, közölte csütörtökön Oslóban Jaap de Hoop Scheffer, az észak-atlanti szövetség főtitkára. "Azt várom, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter magyarázatot ad az elnök szavaira" - jelentette ki de Hoop Scheffer a NATO-tagállamok külügyminiszterei és orosz kollégájuk közötti találkozó előtt.

Szembeszállva Putyin érvelésével, miszerint a NATO-tagállamok semmibe veszik az úgynevezett CFE-szerződést, a főtitkár úgy nyilatkozott, hogy a tagállamok akkor akarják ratifikálni annak módosított változatát, amikor Oroszország teljesítette vállalt kötelezettségeit. Ezúttal nem említette konkrétan azt, hogy a NATO a ratifikálás előfeltételéül szabja, Oroszország vonja ki a még Grúziában, illetve Moldovában tartózkodó erőit.

A főtitkár arról is beszélt, hogy az amerikai elfogó rakétáknak az atlanti szövetség keleti részén tervezett telepítésével nem szabad a NATO-országokat első-, illetve másodosztályú szövetségesekre osztani. A rakétavédelmi rendszernek az összes európai szövetségest oltalmaznia kell, vagyis nem csak azokat, amelyeket nagy hatótávolságú rakéták fenyegetnek, hanem azokat is, amelyek rövid-, illetve közepes hatótávolságú rakétafenyegetés árnyékában élnek, szögezte le.