Az európai alkotmányról tárgyaltak a V4-ek Pozsonyban

MTI
2007.06.18. 15:36

Az országaik közötti együttműködésen túl a Visegrádi Csoport miniszterelnökeinek pozsonyi csúcstalálkozóján kiemelkedő hangsúlyt kaptak az európai alkotmány megalkotásával és a schengeni rendszer közelgő bevezetésével kapcsolatos kérdések. A magyar miniszterelnök a leghatározottabban elutasította a schengeni rendszer bevezetésének négy hónapos elhalasztásáról szóló osztrák indítványt, amelynek értelmében az osztrákok még egy ideig a régi módszerek szerint ellenőriznék a szomszédjaikkal közös határokat.

Gyurcsány Ferenc szavai szerint országaink számára "fantasztikus lesz, hogy fél éven belül életbe lép a schengeni rendszer, mert a Magyarországot és Szlovákiát oly sok-sok évtizeden át elválasztó határ megszűnik, és ezzel az együttműködés új, határtalan lehetőségei nyílnak meg előttünk". A magyar miniszterelnök a plenáris ülésután kijelentette: "Nincs kétféle határ és nincs kétféle Schengen sem." Gyurcsány álláspontjával a cseh és a lengyel kormányfő is maradéktalanul azonosult.

Gyurcsány Ferenc szerint képmutatás lenne azt színlelni, hogy nem az európai alkotmány napjaink legvitatottabb kérdése. A megállapodás hiánya Magyarországnak is árt, mert a kínálkozó fejlesztési lehetőségek elveszítésével jár, fejtette ki a magyar miniszterelnök, aki szerint az Európai Unió szolidaritással tartozik tagországai iránt, de a tagországok is tartoznak egymásnak ugyanezzel a szolidaritással.