Szabadon engedik az orosz kémet

2007.06.20. 21:20

Az egy hete Salzburgban kémkedés gyanúja miatt őrizetbe vett orosz állampolgár, Vlagyimir V. visszanyerheti szabadságát, és kiutazhat Ausztriából, miután az ENSZ jogszolgálata New Yorkban igazolta, hogy a férfi diplomáciai mentességgel rendelkezik. Mint Georg Schnetzer osztrák külügyi szóvivő szerdán este közölte, aznap a bécsi külügyminisztériumban fogadták a bécsi orosz nagykövetség képviselőjét, aki elutasította azt az osztrák kérést, hogy Moszkva mondjon le Vlagyimir V. diplomáciai mentességéről.

Az orosz külügyminisztérium a múlt pénteken nyomatékosan követelte Vlagyimir V. szabadon engedését, és világossá tette, hogy Ausztria az orosz állampolgár letartóztatásával, aki az orosz űrhivatal munkatársa, kárt okoz a kétoldalú kapcsolatoknak. V.-t azzal gyanúsítják, hogy Ausztriában kémtevékenységet folytatott, és ebben összejátszott egy osztrák tiszthelyettessel, aki a hörschingi légitámaszponton dolgozik. A gyanú szerint a két férfi megpróbált adatokat szerezni az Eurocopter Tiger német-francia harci helikopterről.

Egyelőre nem tudni, hogy a vizsgálati fogságban ülő feltételezett orosz kém mikor hagyhatja el Ausztriát. A külügyi szóvivő szerint V.-nek szabadlábra helyezése után a lehető leggyorsabban távoznia kell az országból. Ausztria jegyzéket küldött az ENSZ-nek, kifejezve azt a kívánságát, hogy a jövőben ne fogadják el Vlagyimir V. akkreditálását ENSZ-konferenciákra. Vlagyimir V., aki korábban a bécsi orosz nagykövetségen dolgozott, azért utazott be Ausztriába, hogy az orosz űrkutatási hivatal képviseletében részt vegyen az ENSZ világűrbizottsága fennállásának 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken.