Putyin vállalta az Egységes Oroszország pártelnöki tisztségét

MTI
2008.04.15. 13:52

Az államfői tisztségből távozó Vlagyimir Putyin vállalta az Egységes Oroszország párt elnöki tisztségét kedden, a párt IX. kongresszusának második munkanapján. Putyin azt mondta, amennyiben a kongresszus megszavazza a javaslatot, a döntésnek akkor kell hatályba lépnie, amikor távozik az államfői tisztségből és beiktatják Dmitrij Medvegyev megválasztott elnököt.

Mivel a kongresszus állásfoglalása nem kétséges, Jurij Volkov, a duma elnökhelyettese már reagált is a fejleményre, kijelentve, hogy mivel Putyin vállalja a kormányfői tisztséget is, pártelnöki posztjával teljesen átalakul az oroszországi hatalmi struktúra. Eddig minden hatalom az elnök kezében volt, ám most a miniszterelnök vezeti majd az Állami Dumában több mint kétharmados többséggel rendelkező pártot is, és ezzel ellenőrzi a dumát, a parlament alsóházát is, mutattak rá orosz megfigyelők.

"Putyin megválasztása az Egységes Oroszország elnökévé nem csupán párton belüli, hanem össznemzeti jelentőségű esemény. A választásokat megnyerő pártnak mostantól kezdve módja lesz javaslatokat tenni a végrehajtó hatalomnak a nagy, össznemzeti problémák megoldására és ellenőrizni a különféle főhatóságok tevékenységét. Meggyőződésem, hogy a duma a kormányfő személyét a vezető politikai erő elképzelésének megfelelően hagyja majd jóvá. Ezzel pedig teljes értékű demokratikus rendszert kapunk, amelyben a pártok közötti erőviszonyokat tükrözve alakul meg a kormány és hatékonyan irányítható az ország" - mondta Volkov.

Dmitrij Medvegyev megválasztott elnök nem lépett be az Egységes Oroszország pártba, bár biztatták erre.