Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Börtönböntetést kapott egy fehérorosz ellenzéki

2008.04.22. 20:01

Fehéroroszországban másfél év börtönre ítéltek egy ellenzékit azzal a váddal, hogy egy januári minszki tüntetésen megtámadott egy rendőrt. Andrej Kimnek feltehetően csak annyi a bűne, hogy egy olyan, kisvállalkozók által szervezett demonstráción vett részt, ahol Aljakszandr Lukasenka államfő lemondását követelték.

Anatolij Lebedko ellenzéki vezető szerint a per jelzés az ország lakossága és a nyugati partnerek számára, hogy a fehérorosz enyhülés időszakának vége. A kisvállalkozók mozgalmának hét aktivistája két évre szóló börtönbüntetést kapott, de az ítélet végrehajtását felfüggesztették. Két másik aktivistának pénzbüntetést kell fizetnie.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió az emberi jogok megsértésével vádolja a volt szovjet köztársaságot 1994 óta vaskézzel irányító Aljakszandr Lukasenkát. Az elnököt éppen ezért nem engedik be sem az Egyesült Államokba, sem az Európai Unióba.