Slota is egytért a Szlovák Testvériség feloszlatásával

Független Hírügynökség
2008.11.15. 11:15

Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja is egyetért a Szlovák Testvériség nevű polgári társulás feloszlatásával, és azzal az indoklással is, amely alapján a pozsonyi belügyminisztérium ezt a döntést szerdán meghozta, mondta Rudolf Pučík, a Slota-párt alelnöke a szlovák sajtóban péntek késő este. Ez az a szervezet, melynek feloszlatásáról Robert Fico szlovák kormányfő egy nappal a magyar kollégájával, Gyurcsány Ferenccel tartandó szombati révkomáromi (Komárno) találkozó előtt tett bejelentést. Elemzők szerint ezzel is demonstrálni akarja, hogy Pozsony határozottan fellép a szélsőségesek ellen, miközben Magyarországot a közelmúltban többször is bírálta, amiért képtelen gátat szabni a radikálisoknak.

A Szlovák Testvériség feloszlatását nyugtázó Ján Slota pártja ugyanakkor elvárja, hogy Magyarországon is betiltsák a hasonló szervezeteket. "A politikai kultúra megnyilvánulása lenne ez, amely kultúrával az Európai Unió minden tagállamának rendelkeznie kellene" - hangsúlyozta Pučík.

A szlovák belügyminisztérium indoklása szerint "a társulás tevékenységével gyűlöletet és türelmetlenséget szít nemzetiségi, faji, vallási-felekezeti és politikai okokból, miáltal úgy igyekszik elérni céljait, amelyek ellentétesek a Szlovák Köztársaság alkotmányával és törvényeivel" - áll a belügyminisztérium indoklásában.