Orsolya
10 °C
21 °C

Argentína: Az IMF javaslata sértő

Reuters
2002.01.12. 20:58
Tovább romolhat az államcsőddel küzdő Argentina és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti viszony, miután egy vezető argentin tisztségviselő sértőnek nevezte a valutaalap vezetőjének levelét. Anne Krueger, az IMF igazgatóhelyettese pénteken kelt levelében egy koherens tervet kért az argentin pénzügyi összeomlás megoldására az ország kormányától.

Jorge Todesca gazdasági miniszterhelyettes a levélre reagálva a következőket nyilatkozta egy rádióműsorban: "Pár nappal azután, hogy kormányra kerültünk, Krueger asszony egy különböző felvetéseket tartalmazó amúgy meglehetősen inkoherens levelet küldött nekünk. Nem világos, hogy a felvetéseket követelésként kell értelmezni vagy sem. Ezt sértőnek tartom Argentinára nézve. Az IMF-nek kevesebbet kellene szólnia, ha nincs érdemi mondanivalója és talán hagyniuk kellene bennünket dolgozni pár napig, hogy stabilizálhassuk a gazdaságot. Csak ezután lesz olyan tervünk, amelyet a valutaalapnak bemutathatunk, hogy nemzetközi segélyhez juthassunk."

Mint ismert, az IMF tavaly decemberben befagyasztott egy Argetinának szánt 1,3 milliárd dolláros segélyt, miután az akkori kormány nem tudta visszafogni az állami túlköltekezést. A négy éve recesszióval küzdő Dél-Amerikai ország államadóssága 141 milliárd dollár.