Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Benes-dekrétumok miatt látogat Budapestre a cseh szenátus elnöke

MTI
2002.04.16. 13:21
A magyar politikusoknak és értelmiségieknek a Benes-dekrétumokkal kapcsolatos véleményére lesz kíváncsi kétnapos, nem hivatalos budapesti látogatása során Petr Pithart, a cseh szenátus elnöke. Elutazása előtt újságíróknak nyilatkozva Pithart kifejtette: megpróbálja megtudni, hogy Orbán Viktor februári felhívása a Benes-dekrétumok érvénytelenítésére általános magyar véleményt tükröz-e, vagy pedig csak a magyarországi választásokkal összefüggő "eltúlzott" kijelentés.

Szeretném feltenni nekik (magyaroknak) a kérdést, hogy a jelenlegi kormányfő kijelentései a múlthoz való mai általános magyar viszony részét képezik-e már, vagy pedig csak a választások előtti túlzások közé sorolhatók - hangsúlyozta Pithart, aki az említett Orbán-kijelentések elhangzása után az első Magyarországra látogató magas rangú cseh politikus, ezért budapesti megbeszélései elé bizonyos várakozással tekintenek Csehországban. Milos Zeman miniszterelnök és Pavel Dostál kultuszminiszter február végén, március elején az Orbán nyilatkozat miatt lemondta a tervezett visegrádi találkozókon való részvételét, mégpedig a szlovák politikusokkal együtt.