Benedek
-4 °C
5 °C

Mégis az amerikai uralom idején tűnhetett el a robbanóanyag

2004.10.29. 12:03
Hamisan állította a Pentagon, hogy az al-kakaai bázisról még az amerikai megszállás előtt tűnt el háromszáznyolcvan tonna, atomfegyverek előállításához is használható robbanószer. Az ABC tévétársaság a megszállás után egy héttel készült felvételein a robbanószer amerikai katonák társaságában látható. Oroszország visszautasította a Pentagon vádját, miszerint ők csempészték Szíriába a robbanószert.
Amerikai katonák is láthatóak azokon az al-kakaai bázison Irak amerikai megszállását követően készült felvételeken, ahol még látható a bázison tárolt háromszáznyolcvan tonna veszélyes robbanóanyag, írja a New York Times. A Pentagon a hét közepén azt állította, hogy az iraki tisztviselők és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség illetékesei szerint a megszállást követően eltűnt robbanószert még az amerikai invázió előtt orosz különleges alakulatok csempészték ki az országból.

Azonosították

A Pentagon titkosszolgálati jelentésekre alapozta állítását, melyet azóta az oroszok visszautasítottak. A most sugárzásra került felvételeken amerikai katonák láthatóak a lepecsételt ajtajú raktárban, a háttérben olyan dobozok láthatóak, melyek az ENSZ fegyverzetellenőreinek munkáját ismerő szakértők szerint azonosak az atomfegyvergyártáshoz is használt HMX robbanóanyagot tároló dobozokkal.

John A. Show, a Pentagon a technológiai biztonságért felelős miniszterhelyettese szerint az amerikaiak 2003 május 8-án és 11-én ellenőrizték a raktárat, amiről tudták, hogy veszélyes robbanószerek tárolóhelye. Állítása szerint akkor már nem volt a raktárban a háromszáznyolcvan tonna robbanószer. Arra ugyanakkor nem adott magyarázatot, hogy az amerikaiak korábban miért nem jelentették a veszélyes anyag eltűnését.

Terroristákhoz kerülhetett

Az ABC műsorában levetített felvétel a tévétársaság szerint tavaly április 18-án készült. A szakértők szerint a felvételekről minden kétséget kizáróan megállapítható, hogy valóban al-Kakaában készültek.

A robbanószer eltűnése komolyan aggasztja az iraki hatóságokat és az ENSZ szakszerveit. Feltételezések szerint a robbanószer a terroristák kezébe kerülhetett, egy terrorcsoport közleményében már jelezte is, hogy a birtokában van a robbanószer, amit amerikai célpontok ellen kívánnak bevetni Irakban.