Ágnes
-1 °C
2 °C

Új eljárás Hodorkovszkij ellen

2005.12.02. 10:42
Lopással vádolják Mihail Hodorkovszkijt. A politikai ambíciói miatt is üldözött, jelenleg bebörtönzött mágnástól be nem váltott ígéretei miatt vették volna vissza egy titánszivacsgyár tíz százalékos részvénycsomagját, de Hodorkovszkij már túladott a részvényeken.

Lopás vádjával indult újabb eljárás a jelenled börtönbüntetését töltő Mihail Hodorkovszkij ellen. A megfigyelők szerint leginkább politikai ambíciói miatt üldözött mágnást most egy titánszivacsgyár tíz százalékos részvénypakettjének 1994-96 közötti eltulajdonításával vádolják. A főügyészség nyomozói a napokban iratokat koboztak el a VSMPO-Aviszma titán-magnéziumipari csoport egyik fiókvállalatánál az uráli Bereznyiki városban, jelentette a Kommerszant.

Strómanparádé

A Hodorkovszkij és a szintén nyolc évre ítélt üzlettársa, Platon Lebegyev által alapított Menatep pénzügyi csoporthoz kötődő Majak cég 1994-ben szerezte meg az Aviszma titánszivacsgyár 10 százalékát egy privatizációs pályázaton, két év alatt 36 millió dolláros beruházást ígérve érte. A kombinát azonban nem élt a lehetőséggel.

Az orosz vagyonügynökség 1999-ben bíróságon támadta meg a privatizációt, az ítélet szerint a Menatepnek vissza kellett volna adnia a részvénycsomagot. Ám addigra a pakett - az Aviszma további 60 százalékával együtt, számos közvetítőn keresztül - az osztrák Creditanstalthoz vándorolt, ami Kenneth Dart amerikai milliárdos érdekeit képviselte. A befektető és partnerei előbb kicserélték a pakettet a VSPMO fémkohászati egyesülés 30 százalékára, majd 1998-ban eladták a VSMPO tulajdonosainak, Vjacseszlav Brestnek és Vlagyiszlav Tetyuhinnak.

Zavaros tulajdonviszonyok

A Kommerszant szerint az ügylet hasonlít az Apatit műtrágyagyár 20 százalékos pakettjének hányattatásaira. Ennek 1994-es elsikkasztása volt az egyik fő vád Hodorkovszkij és Lebegyev perében, de elévülés miatt végül ejteni kellett.

A Menatep holding ellenőrzi ma is Hodorkovszkij volt cége, a Jukosz zömét, amelyet az orosz hatóságok mértéktelen adóhátralékokkal sújtottak, és főegységét elárverezték egy jogi hadjárat során. Ezzel sokak szerint Hodorkovszkij politikai ambícióit büntette a Kreml.

A VSPMO-Avisima tulajdoni viszonyai továbbra sem rendezettek. A Komerszant beszámolója szerint Brest és Tetyuhin harcban áll a cég ellenőrzéséért Viktor Vekszelberggel, a Renova csoport társtulajdonosával. A két vállalkozó kivásárolta a VSPMO-Aviszma 13,4 százalékát a Renovától, de Vekszelberg igyekszik visszaperelni a pakettet.