Dániel, Daniella
17 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Veszélyben a kelet-európai melegek gyülekezési joga

2007.06.02. 00:51
Az Amnesty International szerint a homoszexuális közösség gyülekezési joga Kelet-Európán sok helyen veszélybe kerültek az utóbbi években. Múlt vasárnap például egy moszkvai rendezvény részvevői közül többet ellentüntetők vertek össze, és néhány aktivistát őrizetbe is vett az orosz rendőrség.

Nem hagyják őket békén

Az Amnesty International (AI) tagjai európai kormánytagokkal, parlamenti és európai parlamenti képviselőkkel együtt részt vesznek a Riga Pride (Rigai Büszkeség) menetén. Ezzel kifejezik, hogy szolidaritást vállalnak a lettországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (angol rövidítéssel: LGBT) emberekkel, akik széles körű ellenségességgel és diszkriminációval kénytelenek szembenézni.

Az AI egy közleményben felszólította a lett hatóságokat a vasárnapi Pride felvonulás megfelelő rendőri védelmére, valamint az intolerancia szítása helyett a sokféleség tiszteletben tartására. A feszólítást a múlt vasárnapi moszkvai melegdemonstráción történt melegek elleni erőszak miatt is szükségesnek vélték. A moszkvai demonstráción homoszexuális-ellenes csoportok véresre vertek egy orosz melegjogi harcost illetve a felvonuláson vendégszereplő angol énekest, a Right Said Fred egyik tagját. Rajtuk kívül még több aktivistát bántalmaztak az ellentüntetők, a rendőrség pedig párat letartóztatott. Az eset után a sértettek azt állították, hogy a védelmükre kirendelte rendőrök direkt nem akadályozták meg a homofóbokat abban, hogy bántalmazzák a békés, meleg tüntetőket.

Bizonyíthatnak a lettek

Az AI londoni állásfoglalása felidézte azt is, hogy a lettországi homoszexuális rendezvényeket megfelelő rendőrségi védelem híján 2005-ben és 2006-ban szintén verbális és fizikai támadások érték ellentüntetők részéről. A lett Pride részvevőinek rendőri védelmével és a homofób megnyilatkozások kerülésével a lett hatóságok bebizonyíthatják, hogy levonták a tanulságokat az előző években történtekből, és hogy Lettország kész mindenki számára garantálni az emberi jogokat - mondta Anders Dahlbeck, az Amnesty International lettországi kutatásvezetője.

Keleti homofóbia

Az állásfoglalás szerint az Amnesty International az elmúlt egy évben hasonló felhívásokkal fordult a litván, a lengyel és az orosz hatóságokhoz is, kifejezve azon aggályát, hogy ezek az országok intoleranciát szítanak a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberekkel szemben, és gátolják nyilvános rendezvényeiket, miközben egyes magas rangú politikusok is homofób nyelvezetet használnak.

A litván hatóságok betiltottak egy május 21-ére összehívott tolerancia-megmozdulást, és az elmúlt években Romániában, Lengyelországban és Moldovában is betiltottak, illetve támadások értek ilyen rendezvényeket.