Rudolf
2 °C
13 °C

Hiányos felszerelésben háborúztak a britek

2004.01.16. 12:09
Elnézést kért pénteken a brit védelmi miniszter annak a katonának az özvegyétől, aki hiányos védőfelszereléssel indult márciusban az iraki háborúba, és elsőként halt meg a brit katonák közül a hadszíntéren. Geoff Hoon azonban visszautasította a lemondását követelő felszólításokat.
A 33 éves Steven Roberts őrmester, aki Irakba Kuvaitból vonult be a brit hadsereg első vonalával, hangszalagra rögzített naplót készített feleségének. Roberts özvegye a felvételt most - Hoon védelmi miniszter távozását követelő kampánya részeként - nyilvánosságra hozta. A szalagon a brit katona keserűen panaszkodik arról, hogy teljesen hiányos felszereléssel küldték a tűzvonalba; egyebek mellett elvették golyóálló védőmellényét is, arra hivatkozva, hogy abból kevés van, és az övé másnak kell. Egy napra rá, hogy ezt szalagra mondta, Roberts mellkasi lövéstől halt meg a dél-iraki Bászrában. Ő volt az első brit hadszíntéri áldozata az iraki háborúnak az összesen 56 elesett brit katona közül.

Nem mond le

Geoff Hoon pénteken a BBC rádiónak azt mondta, hogy nagyon sajnálja a történteket, de az őrmester halálának körülményeit az időközben megindult hivatalos vizsgálat hivatott felderíteni. Arra a felvetésre, hogy a katona özvegye az ő lemondását követeli, a védelmi miniszter csak annyit mondott, hogy "semmilyen módon nem szabad előre ítéletet mondani" a történtekről, amíg a vizsgálat le nem zárul.

Számvevőszéki elmarasztalás

A brit állami számvevőszék már tavaly decemberben súlyos bírálattal illette a védelmi tárcát a harcba küldött brit alakulatok rendkívül hiányos felszerelése miatt. A parlamentnek megküldött jelentés szerint számos alakulatnak nem volt megfelelő sivatagi ruházata, főleg bakancsa. Emellett sok katonának nem a sivatagi rejtőszínű, hanem a szokásos zöld-fekete mintájú egyenruhában kellett végigharcolnia a háborút. Ezekről a hiányosságokról egyébként már a háború ideje alatt nagy terjedelemben írt a brit sajtó. Annak idején olyan esetekről is lehetett olvasni, hogy a brit erőknek még WC-papírt is az amerikai szövetségestől kellett vételezniük, mert teljes szállítmányok tűntek el valahol útközben.