Szilárda
0 °C
6 °C

Tizennyolc magyarról nincs hír

2005.09.02. 20:39
Simonyi András nagykövet szerint a keresett harmincból eddig tizenkét emberről kaptak információt. Hámori Jenőről, az 1956-os Melbourne-i olimpia kardvívó bajnokáról egyelőre nincs hír, de Gergátz István tiszteletbeli konzul, akit eltűntnek hittek, megmenekült a "pokolból".

Magyarország amerikai nagykövete magyar idő szerint este fél kilenckor az Indexnek azt a tájékoztatást adta, hogy a követségre az elmúlt napokban harminc Louisiana államban lévő magyar (magyar állampolgárságú vagy magyar származású) eltűnéséről tettek jelentést. A harmincból eddig 12 személyről derült ki, hogy biztonságos helyen vannak, 18-ról azonban egyelőre nem kaptak visszajelzést sem a bejelentést tévő rokonoktól, sem pedig az amerikai hatóságoktól.

Az illegális munkásokról senki sem tud

Mint Simonyi András elmondta, remélhetőleg csak arról van szó, hogy az infrastrukturális hiányosságok miatt - nem működnek a telefonok, nincs internet - nem tudnak kapcsolatba lépni sem szeretteikkel, sem pedig a követséggel. A nagykövetség az összes eltűnt személyről felkutatási kérvényt küldött az amerikai hatóságoknak.

A nagykövet ugyanakkor nagyon aggódik azokért az országban illegálisan tartózkodó magyar állampolgárokért, akik sem hozzájuk, sem pedig amerikaiakhoz nem mernek fordulni a jogi szankcióktól félve. Az illegális munkások számát megtippelni sem merem - mondta Simonyi -, de arra bátorítanám őket, hogy jelentkezzenek, mert most elsősorban emberéletekről van szó, mi pedig segítenénk biztonságba helyezni őket.

Hámoriról semmi hír

Simonyi elmondta, hogy Gergátz István tiszteletbeli konzult is eltűntnek hitték, de ő most már szerencsére biztonságos helyen, Washingtonban van. A napokban a nagykövetségen fog helyet kapni, hogy újra kezdhesse a munkáját. A vihar óta nincs azonban semmi információ Hámori Jenő volt sportolóról, aki a New Orleans-i Tulane Egyetemen dolgozott biokémia professzorként. A feltételezések szerint Hámori már nincs Louisianában, valószínűsíthető, hogy észak felé tart, de nem tud kapcsolatba lépni senkivel.

A külügy helyettes szóvivője, Szabó Ferenc az Indexnek péntek dél körül még úgy nyilatkozott, hogy 12 magyart, köztük hat magyar állampolgárt keresnek a katasztrófa sújtotta térségben. Egy magyarról semmi hír, nyolcan biztosan túlélték a Katrina hurrikánt, de közülük csak három van biztonságban.