Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Végjáték a Nagy Népi Hurálban

2006.01.12. 15:19
Demokrata tüntetők szállták meg a mongol kommunista utódpárt ulánbátori székházát. A kommunisták a hét elején kiléptek a kormányból, ezzel a magukra maradt demokraták kisebbségbe kerültek.

Demokráciapárti tüntetők szállták meg a Mongol Népi Forradalmi Párt (MPRP) székházát Ulánbátorban. Az országot az elmúlt nyolcvanöt évben irányító, a Szovjetunió felbomlásáig kommunista, azóta szocialista párt a héten szakított a demokratikus ellenzékkel és kilépett a nemzeti egységkormányból.

Az MPRP távozásával a kormány kisebbségbe került. Elemzők szerint az MPRP célja a demokratikus pártok ellehetetlenítése. A volt kommunisták a legutóbbi választásokon kishíján megőrizték hatalmukat, és abban bíztak, hogy most a válság kirobbantásával újból megszerezhetik azt.

Az MPRP a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozó illetékese szerint a párt még ma bizalmatlansági indítványt nyújt be a kisebbségbe szorult kormánnyal szemben a parlamentben.

Várakozásaikkal szemben azonban a demokratikus mozgalmak reagáltak elsőként az eseményekre. Két radikális ellenzéki csoport, a Civil Akarat és a Radikális Reformokért mintegy másfélezer híve lerohanta az MPRP központját. "Ez ellen a politikai maffia ellen tiltakozom" - nyilatkoza az indiai NewKerala online hírújságnak Gerlee. A 78 éves férfi régebben az MPRP támogatója volt. Mostanra azonban elege lett. "[A kormány megbuktatása] nem a nép érdeke volt, ez teljes egészében ellenünkre van" - mondta.

A mongol demokratikus ellenzék már tavaly utcai demonstrációkkal fitogtatta erejét. A márciusi választásokon tökéletes patthelyzet alakult ki, az MPRP és a demokraták egyaránt 36 helyet szereztek a 76 fős parlamentben, a Nagy Népi Hurálban.

A pártok a választás után kölcsönösen csalással vádolták egymást, az ellenzék pedig a köztévé elfoglalásával próbálta a maga javára eldönteni a választásokat. A citromsárga forradalom azonban csak részeredményeket hozott, a kommunisták nemzeti egységkormányra léptek a demokratákkal.  • Vennék
  • Hírek