Ervin
14 °C
21 °C

Havi százezer iraki menekül, újabb 83 áldozat Bagdadban

2006.11.04. 13:24
Aknatámadás ért szombaton a dél-iraki Bászrában egy villamosipari üzemet, miközben a fővárosban, Bagdadban 83 olyan ember holttestére bukkantak, akik az elmúlt 48 órában - feltehetőleg a síiták és a szunniták közötti ellenségeskedésekben - lelték halálukat. Moszkva cáfolja, hogy két orosz meghalt volna Bászrában.

A bászrai üzemet ért támadásban Charlie Burbridge, a városban állomásozó brit erők szóvivője szerint két orosz és egy iraki alkalmazott meghalt. Mint mondta, a lázadók a koalíciós erők egy létesítményét akarták támadni, de célt tévesztettek.

Moszkva cáfol

Az oroszokra vonatkozó hírt azonban Moszkvában cáfolták, mondván: csak kisebb sérüléseket szenvedtek. A moszkvai külügyminisztériumnak a bagdadi orosz nagykövetségre támaszkodó közleménye szerint a sebesült oroszok élete nincs veszélyben.

A minisztérium egyúttal kérte az iraki biztonsági és a nemzetközi koalíciós erőket, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a külföldi szakemberek védelmére.

83 halott Bagdadban

A felekezetek közötti erőszak 83 bagdadi halálos áldozatáról különböző iraki biztonsági források számoltak be. A belügyminisztérium szóvivője nem erősítette meg ezt a számot. Út mellett elhelyezett pokolgép megölte az iraki elnöki gárda gépkocsin utazó öt tagját péntek este az észak-iraki Kirkuk város közelében - közölte a Dzsalal Talabani államfő vezette Kurdisztáni Hazafias Szövetség kurd párt egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselője Szulejmáníja városából.

Havonta százezer iraki menekül Szíriába és Jordániába

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) haladéktalanul felül kellett vizsgálnia eddigi iraki tevékenységének célkitűzéseit, mert a folytatódó erőszakcselekmények miatt az irakiak egyre nagyobb számban hagyják el az országot, havonta mintegy százezren menekülnek Szíriába és Jordániába.

Az UNHCR eddig a visszatérő menekültek megsegítésére összpontosított, de sutba kellett dobnia a terveit, és kénytelen a menekültek megsegítésével foglalkozni.

Ron Redmond, az UNHCR szóvivője "csöndes vagy láthatatlan exodusnak" nevezte ezt a folyamatot, mert nagyon nehéz róla valós képet kapni: a menekültek nem egyszerre és tömegesen hagyják el Irakot, nem jelentkeznek az UNHCR-nél, és nem is menekülttáborokban lelnek menedékre, hanem családoknál és jótékonysági szervezeteknél.

Napi ezer vagy kétezer menekülő Szíriában?

Az UNHCR az elmúlt hónapokban a Szíriába menekülőkról készített felmérést, és arra jutott, hogy naponta kétezer iraki távozik ebbe az országba. A jordániai kormány adatai szerint Jordániába naponta közel ezer iraki érkezik.

Az ENSZ menekültügyi szervezete szerint további ötvenezer iraki hagyja el havonta otthonát, de az országon belül talál menedéket. Jelen pillanatban 1,8 millió iraki él a szomszédos országokban (ebben benne vannak azok is, akik még az invázió előtt hagyták el az országot), és 1,6 millió azoknak a száma, akik Irakon belül leltek új otthonra.

Drágul az élelmiszer és a lakás Szíriában és Jordániában

Ron Redmond menekültügyi válságnak minősítette a helyzetet, és több adakozásra szólította a nemzetközi közösséget. Szerinte az iraki kivándorlás komoly hatással van a szíriai és a jordániai gazdaságra, felfelé srófolja a lakás- és élelmiszerárakat, de más termékek árát is.