József, Bánk
-7 °C
0 °C

A demokrácia exportja Bush legjobb tréfája

2006.11.02. 17:07
Mohamed Katami, Irán volt elnöke egy londoni beszédében nagyszerű tréfának minősítette Bush politikáját, hogy a Közel-Keletre próbálta exportálni a nyugati típusú demokráciát. Irak és Afganisztán boldogulását a szövetséges erők kivonulásában látja. Szerinte a brit muzulmánoknak a brit törvények, és nem a vallási törvények szerint kéne élniük.

A volt iráni elnök, Mohamed Katami szerint az Egyesült Államok politikája, hogy megpróbálja a nyugati típusú demokráciát a közel-keleti államokra erőltetni, egy „nagyszerű tréfa, a legjobb, amit Bush mondott”, írja a BBC. Véleménye szerint a demokrácia exportjának ötlete a kezdetektől fogva hibás. „Szörnyű ötlet volt, az amerikaiak szenvednek, a hibás lépés eredményei pedig látszani fognak a közelgő amerikai választásokon” – fogalmazott.

Katami kritikát fogalmazott meg az Egyesült Államok vezette iraki és afganisztáni katonai beavatkozással kapcsolatban is, melyek szerinte egyre több muzulmánt az al-Kaida támogatására sarkalnak.

Felszólította az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, vonuljanak ki Irakból, hogy mérséklődjön az erőszak. Az exelnök elmondta, országa támogatja, hogy Irakban és Afganisztánban erős kormányok alakuljanak, ugyanakkor úgy véli, mindkét állam szomszédainak részt kell vállalniuk a bizonytalanság megszüntetésében, a külföldi erőknek pedig minél hamarabb el kell hagyniuk a térséget.

Harc a szélsőségek ellen

Az exelnök továbbra is céljának tekinti, hogy a szélsőségek ellen harcoljon, a világ bármely pontján is legyen az. További kihívás számára a nyugati és a keleti társadalmak és vallások közti korlátok lerombolása. Katami a lázadók terrorjának minősítette az iraki helyzetet, valamint szélsőségesnek tartja a Bush adminisztrációt.

Katami beszédében felszólította a brit muzulmánokat, hogy fogadják el Nagy-Britannia törvényeit, hiszen elsősorban britek, így nem vonatkozik rájuk például az a vallási előírás, hogy viseljenek arcukat elrejtő kendőt.

Katami a legmagasabb rangú iráni vezető, aki 1979, az iszlám forradalom óta Nagy-Britanniába látogat. Katami 1997 és 2005 között volt Irán elnöke, őt a jelenlegi elnök, Mahmúd Ahmadinezsád váltotta a poszton. Elnöksége idején igazi reformernek számított, döntéseit a hatalomhoz közel álló vallási vezetők sem mindig támogatták. Katami a Chatham House nevű független londoni kutatóintézetben mondta el beszédét Tolerancia, mérsékeltség és a civilizációk közti párbeszéd címmel.