Bernadett
0 °C
4 °C

Észak-Korea: a vezér amerikaellenes születésnapja

2003.02.16. 12:22
Vasárnap ünnepelte 61. születésnapját Észak-Korea vezetője, Kim Dzsong Il. Míg a hadsereg a vezér kedvenc virágaival bajlódott, a sajtó Amerika gyűlöletére szólította fel a lakosságot.
A Nemzetvédelmi Bizottság elnöke (ez a tisztség az államfői tisztségnek felel meg) Kim Dzsong Il születésnapja hivatalos állami ünnep a Koreai-félsziget északi részén fekvő Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban. Ebből az alkalomból nagyszabású központi ünnepségsorozatot tartottak Phenjanban.

Virágok és versek

A kimdzsongiliák
Kedden például mintegy ötvenezren gyűltek össze a főváros egyik terén, hogy hűségükről biztosítsák az utolsó sztálinista rezsim vezérét. A születésnap alkalmából továbbá virágkiállítást rendeztek Phenjanban, ahol állami hivatalok és a hadsereg egységei versengtek: ki tud szebb kompozíciókat alkotni a vezérről elnevezett kimdzsongilia virágból. A hadsereg tábornokai verssel köszöntötték Kim Dzsong-Ilt.

A központi kommunista pártlap, a Rodong Szinmun ünnepi száma szerint az Egyesült Államok a háború szítására akarja felhasználni az észak-koreai atomprogram körül tavaly októberben kirobbant vitát, ezért van szükség a hadsereg éberségére és az amerikai imperialistákkal szembeni ellenséges érzületek fenntartására.

"Minden párttag és munkás szíve égjen az amerikai imperialiták iránti a megvetéstől és gyűlölettől" - fogalmaz a Rodong Szinmun.

Csul a trónörökös

Japán sajtóbeszámolók szerint az észak-koreai vezető 21 éves fiát, Kim Dzsong Csult készíti fel arra, hogy majdan az örökében lépjen az KNDK élén - jelentette a BBC. Kim Dzsong Il 1994-ben, apja halála után lett az ország első embere.