Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Az amerikaiak már hibának tartják az iraki háborút

2004.06.25. 07:11
Az amerikai közvélemény az Irak ellen indított hadjárat kezdete óta először immár elhibázottnak lépésnek tartja a háborút - derült ki egy frissen végzett felmérés adataiból.
A USA Today című lap, a CNN hírtelevízió és a Gallup intézet reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a megkérdezett amerikai állampolgárok 54 százaléka úgy nyilatkozott: tévedés volt csapatokat küldeni Irakba. Ez az arány három hete 43 százalékos volt.

Szakértők felhívják arra is a fegyelmet: a vietnámi háború óta ugyancsak először fordul elő, hogy az amerikai társadalom többsége elutasítja honfitársaik tömeges harci bevetését külföldön - olvasható a USA Today internetes honlapján.

Ugyancsak megváltozott annak a megítélése is, hogy az iraki háború nyomán biztonságosabbá vált-e az Egyesült Államok. A szondázásba bevontak 55 százaléka ugyanis már úgy tartja: a hadművelet Amerika sebezhetőségét növelte. Decemberben még a megkérdezettek 56 százaléka ennek ellenkezője mellett foglalt állást.

Annak ellenére, hogy az amerikaiak véleménye gyökeresen megváltozott a háborút illetően, George Bush elnök az elmúlt hetekben javított népszerűségi mutatóin a Fehér Ház birtoklásáért folytatott küzdelemben vele párharcot vívó kihívójának, a demokrata párti John Kerrynek a rovására. A választani óhajtó polgárok 48 százaléka most Bushra adná szavazatát, 47 százaléka pedig Kerryre voksolna. Három hete Kerry 6 ponttal (49-43) vezetett Bush előtt.

Gore: Bush hazudik
"George Bush amerikai elnök és Dick Cheney alelnök hazudik, amikor azt állítja, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezet és Szaddám Huszein volt iraki államfő rendszere között kapcsolat létesült" - fejtette ki véleményét Al Gore, aki Bush vetélytársa volt a 2000-es amerikai elnökválasztáson.
A volt amerikai alelnök a washingtoni Georgetown egyetem jogai karán tartott előadásában úgy vélekedett, hogy Bush szándékosan becsapja az amerikai népet azzal, hogy folyamatosan arcátlan módon bizonygatja az al-Kaida és a bukott iraki rezsim között kialakult állítólagos együttműködést. Bush, hogy elkerülje a politikai vereséget, nem hajlandó lemondani erről az álláspontjáról - állapította meg Gore.
Az elnök és az alelnök dacossága miatt nem derülhet ki az igazság, nehogy "teljesen bolondnak nézzék őket azért, amiért országunkat önkényesen és meggondolatlanul egy vakmerő háborúba vezették egy olyan nemzet ellen, amely nem jelentett számunkra közvetlen fenyegetést" - összegezte véleményét a szónok.