Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Rumsfeld: Az európaiak izgatottan készülnek a háborúra

2003.01.23. 11:22
Súlyos szópárbaj alakult ki Colin Powell és a francia külügyminiszter között az ENSZ Biztonsági Tanácsában az Irak elleni háború francia elutasítása miatt. Az amerikai külügyminiszter szerint a németek és a franciák nem is igazán akarják Husszein diktatúrájának lefegyverzését. Bár az európai szövetségesek ellenkezése "problémát" jelent, Amerika és Nagy-Britannia készek akár ENSZ-támogatás nélkül is elkezdeni a hadműveleteket.
Megkérdőjelezte Franciaország és Németország elkötelezettségét Irak leszerelésében Colin Powell. Az amerikai külügyminiszter Chirac és Schröder háború elleni felszólalásaira reagált. A francia elnök szerdai nyilatkozata szerint "mindent meg kell tenni a háború elkerüléséért", Gerhard Schröder bejelentése szerint Németország elutasítaná az ENSZ Biztonsági Tanácsának háborúról szóló határozatát - írja a BBC. Németország emellett szükségesnek tartja, hogy Hans Blix, az ENSZ fő fegyverzetellenőre, január 27-i beszámolója után három héttel újabb jelentést tegyen.

Kész helyzet elé állítanák az amerikaiakat

Kattintson a nagyításhoz! "Nem tudom, mennyi időt akarnak adni az ellenőröknek, vagy hogy egyáltalán készek-e következtetéseket levonni az ügyben. Mintha már a fegyverzetellenőrök január 27-i jelentése előtt meg akarnák hozni a döntést" - kommentálta a francia-német álláspontot Powell a BBC-nek, bár éppen az amerikai és a brit kormány jelentette ki, hogy az BT határozatától függetlenül is készek háborút indítani Husszein diktatúrája ellen.

A diplomáciai feszültségre utal Powell és a francia külügyminiszter, Dominique Villepin szócsatája a BT szerdai ülésén. Az amerikai külügyminiszter "károkozással" vádolta Villepint, amiért bírálta az erő alkalmazását Irakkal szemben. "Őszintén és nyíltan ütköztettük nézeteinket" - jellemezte szópárbajt Powell a BBC-nek. Véleménye szerint a nézeteltérés csak pillanatnyi, hiszen idővel a franciák is megértik, hogy Husszeint csak katonai elrettentéssel lehet leszerelésre kényszeríteni.

A "problémák" ellenére készen állnak

Franciaország és Németország tényleg "problémás", de több más európai ország "izgatottan készül" az Irak elleni koalícióhoz történő csatlakozásra - jelentette ki Donald Rumsfeld védelmi miniszter. Rumsfeld csípős szavakkal bírálta a "vén Európát", Franciaországot és Németországot, amiért ellenzik az Irak elleni katonai fellépést. A védelmi miniszter kijelentette, hogy Franciaország és Németország nem "az új Európát" képviseli, s az európai NATO súlypontja kelet felé tolódik el. Rumsfeld ezzel mindenekelőtt a prágai NATO-csúcson a szövetségbe meghívott hét közép- és kelet-európai országra utalt.

Az Egyesült Államok mindemellett nemzetközi támogatás nélkül is készen áll Irak megtámadására, legalább is a Perzsa-öbölben térségében állomásozó amerikai csapatok létszáma már elég egy támadás megindításához. Jelzi ezt az is, hogy a fokozódó nemzetközi ellenállás dacára csütörtökön Washingtonban egyeztet a két háborúpárti koalíciós partner. Jack Straw brit külügyminiszter Colin Powellel és Dick Cheney alelnökkel találkozik.

Nem az olajért harcolnak
"Az iraki olajkészleteket az iraki nép érdekében kívánjuk hasznosítani a háború után" - jelentette ki szerdán Colin Powell. Az amerikai külügyminiszter nem kívánta részletezni a hasznosítási terveket. Mike O'Brien brit külügyi államtitkár "teljes képtelenségnek" nevezte, hogy az Irakkal szembeni katonai fellépés oka az olajmezők feletti ellenőrzés megszerzése lenne. Az amerikai hadsereg a Guardian értesülései szerint mindenesetre terveket készített annak megakadályozására, hogy Husszein az 1991-es öbölháborúhoz hasonlóan ökológiai katasztrófát idézzen elő az olajmezők felgyújtásával. A területek védelmét a hadsereg "elsőszámú feladatának" nevezte az amerikai külügyminisztérium". A terv szerint a szárazföldi hadműveletek első lépéseként különleges alakulatok biztosítanák az olajipari létesítményeket.