Bernadett
0 °C
4 °C

Elhalasztaná az iraki választásokat Pacsacsi

2005.01.02. 20:58
Kapcsolódók (1)
A január 30-ára kitűzött iraki választások elhalasztását javasolja Adnán Pacsacsi iraki politikus, egykori külügyminiszter a The Washington Post vasárnapi számában megjelent írásában.
Az irakiak január 30-án döntenek az ország állandó alkotmányát kidolgozó nemzetgyűlés összetételéről is. Az egykori külügyminiszter, aki száműzetéséből hazatérve az amerikaiak által megalakított és idén júniusig fennállt iraki kormányzótanács elnöke volt, cikkében hangoztatja, hogy nem lehet legitimitása annak az alkotmánynak, amelynek kidolgozásában Irak egyes részei nem képviseltetik magukat.

Pacsacsi hangsúlyozza, hogy bár fenntartásai ellenére beterjesztette pártja, az Iraki Független Demokrata Párt jelöltlistáját, a választás néhány hónapos elhalasztása lehetőséget adna arra, hogy a nemzeti megbékélés jegyében bevonják a politikai folyamatba azokat a csoportokat, amelyek eddig kimaradtak belőle, de lehetséges velük a párbeszéd. A politikus - a szunnita szervezetekre utalva - úgy ítéli meg, hogy ezeknek a csoportoknak jogos sérelmeik lehetnek, amelyeket orvosolni kell és meg kell különböztetni őket a terroristáktól, már csak az utóbbiak elszigetelése végett is.

Mindeközben enyhíthetnék a jelentősen megromlott biztonsági helyzetet. Egy éve még senki se képzelte volna, hogy a szülők nem engedik az iskolába a gyerekeket az elharapódzott emberrablások miatt. Sok bagdadi mondta el Pacsacsinak, hogy a terroristáktól való félelme miatt a választás napján ki se fog mozdulni otthonából.

A terroristák nem csak a halasztással nyerhetnek

A szerző szerint van abban igazság, hogy a voksolás elhalasztása a terroristák győzelmét jelentené, de a demokrácia ellenségei úgy is diadalmaskodhatnak, ha nagy számú irakit riasztanak el a szavazóurnáktól, mivel ezzel kétségessé tehetik a választás legitimitását és a következmény még nagyobb káosz és nyugtalanság lesz.

Pacsacsi emlékeztet rá, hogy először az afganisztáni választást is elhalasztották. Leszögezi: az, hogy az irakiak törvényesnek fogadják el a választás eredményét, sokkal fontosabb, mint hogy a voksolás egy meghatározott napon legyen egy olyan országban, ahol 50 éve nem volt demokratikus választás.

Pacsacsi további érvként említi, hogy a potenciális választók jelentős része Szadám Huszein exelnök bukott rezsimjének brutalitása miatt külföldön él és választási részvételük megszervezése időbe kerül.