Szilárda
-4 °C
3 °C

Elraboltak 30 sportolót Bagdadban

2006.07.15. 14:54
Álruhás fegyveresek elrabolták az Iraki Olimpiai Bizottság elnökét, főtitkárát, további sportvezetőket, valamint 30 sportolót. Az elrablás körülményei egyelőre tisztázatlanok. Az egyik testőr holttestét röviddel az elrablás után megtalálták.

Rendőrségi egyenruhába öltözött fegyveresek elrabolták szombaton az Iraki Olimpiai Bizottság (IOB) elnökét, sportvezetőket, valamint 50 embert Bagdadban, közölte a rendőrség.

Az álrendőrök iraki kormányzati gépkocsiknak tűnő járműveken érkeztek Bagdad központjában ahhoz a kulturális központhoz, ahol Ahmed al-Hidzsia asz-Szamarrai, az IOB elnöke és munkatársai rendszeres tanácskozásukon vettek részt.

Eltérítették a konvojt

A BBC bagdadi tudósítójának jelentése szerint nem derült ki egyértelműen, hogy pontosan honnan rabolták el a sportolókat és a sportdiplomatákat. Információi szerint a csoport egy 20 járműből álló konvojban haladt, mikor katonai vagy rendőr egyenruhát viselő fegyveresek megállították őket.

„Átvették a konvoj irányítását, és kényszerítették őket, hogy vezessenek tovább” – jelentette a BBC tudósítója. Azt egyelőre nem tudni, ki követte el az emberrablást. A csoportot egy magán biztonsági cég, vagy a belügyminisztérium munkatársai védték. A testőrök egyikének holttestét nem sokkal később megtalálták Bagdad egyik központi utcájában, a férfit agyonlőtték.

Betörtek a központba

Az AP jelentése szerint az egyenruhás betörtek a központba, lefegyverezték az őröket, majd megkötözték az ott lévőket, köztük az IOB elnökét és főtitkárát, testőreiket és legalább 30 sportolót, majd gépkocsikon elhurcolták őket.

A Reuters arról számolt be, hogy a közelmúltban több emberrablásnak tűnő eset volt Bagdad környékén, később viszont kiderült, hogy biztonsági emberek követték el.

Az elraboltak közt ott volt az iraki olimpiai bizottság főtitkára is, Amr Abdel Jabbar, az iraki ökölvívó szövetség elnöke, a sportorvosok szövetségének igazgatója, valamint az iraki Tae Kwon Do szövetség elnöke, Jamal Abdel Karim.

Az iraki sportvezetők elrablása egy nappal azután történt, hogy az iraki birkózó válogatott visszalépett egy külföldi versenyen való részvételtől, mivel edzőjüket megölték Bagdadban.

Az Egyesült Államok 2003-as iraki bevonulása előtt az olimpiai bizottság elnöke Szaddam Huszein fia, Uday volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!