Vilhelmina
12 °C
28 °C

Egymillió iraki menekültre számít az ENSZ

2002.12.23. 10:18
Az ENSZ ádáz harcokra számít Bagdad körül az iraki háború esetén, és 900 ezer menekült segélyezésére készül bizalmas iratai szerint. Az ENSZ ugyanakkor reméli, hogy Irak maradéktalanul tiszteletben tartja a Biztonsági Tanács határozatát, és így nem lesz humanitárius válság.
- Az ENSZ azzal számol, hogy az iraki harcok gyakorlatilag nem érintik a kurdok lakta északi országrészt. Ezzel szemben háború kezdetétől legalább egy hónapnak kell eltelnie, ameddig a síiták lakta délen annyira helyreállhat a nyugalom, hogy a segélymunkások odajuthatnak - idézte a The Times a világszervezet "belső dokumentumait".

Németországnak nincs pénze az iraki háborúra
Németország nem nyújt pénzügyi támogatást az Iraki elleni esetleges háborúhoz - jelentette ki Hans Eichel német pénzügyminiszter a Bild című napilap hétfői számában megjelent nyilatkozatában. A pénzügyminiszter szerint a háború jelentős pénzügyi terheket róhat a német kormányra és kedvezőtlenül hathat az ország gazdasági növekedésére, különösen ha emelkednek az olajárak. "Bármi történik is, nagy a kockázat" - fogalmazott Eichel utalva arra, hogy a háború újabb lyukakat üthet a német költségvetésben.
Harminchét milliárd euró gyorssegélyre

- Az ENSZ reméli, hogy Irak maradéktalanul tiszteletben tartja a Biztonsági Tanács határozatát, és így nem lesz humanitárius válság. Mindamellett az ENSZ-szerveknek fel kell készülniük minden eshetőségre - állt az egyik dokumentumban. Mint a The Times megjegyzi, Kofi Annan ENSZ-főtitkár azért igyekszik titokban tartani ezeket az előkészületeket, nehogy Irak azt gondolja, hogy a fegyverzetellenőrzés hiábavaló.

Az ENSZ egy december 13-án Genfben tartott, de a nyilvánosság elől elhallgatott ülésen 37 millió dollárt (eurót) kért gyorssegélyterveinek finanszírozására tucatnyi adományozó országtól, köztük Nagy-Britanniától. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) megkezdte egy akkora élelmiszerkészlet felhalmozását, amely elegendő 900 ezer ember egy hónapi táplálására Irakban. A világszervezet az iraki kőolajtermelés teljes leállásával és a villanyhálózat "súlyos megrongálódásával" számol a bombázások következtében - tette hozzá a The Times.

Nem reagáltak a bagdadi felajánlásra

Az amerikai kormány szerint Iraknak ellenőrizhető bizonyítékot kell adnia arra, hogy felszámolta tömegpusztító fegyvereit. A Fehér Ház névtelenül nyilatkozó tisztségviselője vasárnap hangsúlyozta, hogy végső szakaszába lépett az a folyamat, amelynek célja Irak lefegyverzése. Bagdadban vasárnap bejelentették: Irak kész válaszolni mindenféle amerikai és brit kérdésre a 12000 oldalt kitevő nyilatkozatával kapcsolatban, és a Központi Hírszerző Ügynökség Irakba küldheti képviselőit, hogy megmutassák az ENSZ fegyverzetellenőreinek az általuk gyanúsnak vélt helyeket. A Fehér Ház tisztségviselője nem kommentálta ezt az iraki javaslatot. A figyelmet - mondta - most arra kell összpontosítani, hogyan lehet megoldani a bagdadi nyilatkozattal kapcsolatos gondokat.