Judit
3 °C
7 °C

Egymillió iraki menekültre számít az ENSZ

2002.12.23. 10:18
Az ENSZ ádáz harcokra számít Bagdad körül az iraki háború esetén, és 900 ezer menekült segélyezésére készül bizalmas iratai szerint. Az ENSZ ugyanakkor reméli, hogy Irak maradéktalanul tiszteletben tartja a Biztonsági Tanács határozatát, és így nem lesz humanitárius válság.
- Az ENSZ azzal számol, hogy az iraki harcok gyakorlatilag nem érintik a kurdok lakta északi országrészt. Ezzel szemben háború kezdetétől legalább egy hónapnak kell eltelnie, ameddig a síiták lakta délen annyira helyreállhat a nyugalom, hogy a segélymunkások odajuthatnak - idézte a The Times a világszervezet "belső dokumentumait".

Németországnak nincs pénze az iraki háborúra
Németország nem nyújt pénzügyi támogatást az Iraki elleni esetleges háborúhoz - jelentette ki Hans Eichel német pénzügyminiszter a Bild című napilap hétfői számában megjelent nyilatkozatában. A pénzügyminiszter szerint a háború jelentős pénzügyi terheket róhat a német kormányra és kedvezőtlenül hathat az ország gazdasági növekedésére, különösen ha emelkednek az olajárak. "Bármi történik is, nagy a kockázat" - fogalmazott Eichel utalva arra, hogy a háború újabb lyukakat üthet a német költségvetésben.
Harminchét milliárd euró gyorssegélyre

- Az ENSZ reméli, hogy Irak maradéktalanul tiszteletben tartja a Biztonsági Tanács határozatát, és így nem lesz humanitárius válság. Mindamellett az ENSZ-szerveknek fel kell készülniük minden eshetőségre - állt az egyik dokumentumban. Mint a The Times megjegyzi, Kofi Annan ENSZ-főtitkár azért igyekszik titokban tartani ezeket az előkészületeket, nehogy Irak azt gondolja, hogy a fegyverzetellenőrzés hiábavaló.

Az ENSZ egy december 13-án Genfben tartott, de a nyilvánosság elől elhallgatott ülésen 37 millió dollárt (eurót) kért gyorssegélyterveinek finanszírozására tucatnyi adományozó országtól, köztük Nagy-Britanniától. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) megkezdte egy akkora élelmiszerkészlet felhalmozását, amely elegendő 900 ezer ember egy hónapi táplálására Irakban. A világszervezet az iraki kőolajtermelés teljes leállásával és a villanyhálózat "súlyos megrongálódásával" számol a bombázások következtében - tette hozzá a The Times.

Nem reagáltak a bagdadi felajánlásra

Az amerikai kormány szerint Iraknak ellenőrizhető bizonyítékot kell adnia arra, hogy felszámolta tömegpusztító fegyvereit. A Fehér Ház névtelenül nyilatkozó tisztségviselője vasárnap hangsúlyozta, hogy végső szakaszába lépett az a folyamat, amelynek célja Irak lefegyverzése. Bagdadban vasárnap bejelentették: Irak kész válaszolni mindenféle amerikai és brit kérdésre a 12000 oldalt kitevő nyilatkozatával kapcsolatban, és a Központi Hírszerző Ügynökség Irakba küldheti képviselőit, hogy megmutassák az ENSZ fegyverzetellenőreinek az általuk gyanúsnak vélt helyeket. A Fehér Ház tisztségviselője nem kommentálta ezt az iraki javaslatot. A figyelmet - mondta - most arra kell összpontosítani, hogyan lehet megoldani a bagdadi nyilatkozattal kapcsolatos gondokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?