Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Kampánytéma lett a hírszerzési jelentés

2006.09.27. 11:53
Georg Bush feloldotta egy terrorizmusról szóló hírszerzési elemzés részleteinek titkosítását, ami kitér az iraki háború témájára is. Azonnal beindult a verseny a republikánusok és a demokraták közt, melyikük alkalmasabb az Egyesült Államok nemzeti érdekének megvédésére.

Az iraki háború mélységes haragot keltett az iszlám világban az amerikai szerepvállalással szemben, és olyan "figyelmet felkeltő okként" szolgál a radikális muzulmánok számára, amely híveket nevel a világméretű mozgalomnak, állapította meg többek között az a terrorizmussal foglalkozó amerikai hírszerzési elemzés, amelyből az amerikai kormányzat kedden részleteket tett közzé.

John Negroponte nemzeti hírszerzési igazgató hivatala néhány órával azután hozta nyilvánosságra a jelentés egy részletét, hogy George Bush elnök elrendelte a dokumentum nemzetbiztonsági szempontból nem kényes részleteinek közzétételét. A titkosítás alól feloldott három és fél oldalas szöveg az áprilisban készült 30 oldalas bizalmas hírszerzési elemzés tíz legfontosabb megállapítását tartalmazza, köztük egyet Irakról is.

Le kell törni a lelkesedést?

Ha a "szent harcosok" kudarcérzettel távoznának Irakból, ráadásul mások is úgy tartanák róluk, hogy kudarcot vallottak, kevesebb harcos érezne késztetést a küzdelem folytatására, állítják a jelentés szerzői.

A szövegrészletben szerepel az is, hogy az al-Kaida iraki tevékenységét ellenző irakiak számának növekedése miatt a nemzetközi terrorhálózat veterán külföldi harcosai esetleg más országokba kényszerülnek áthelyezni tevékenységük súlypontját. A jelentés készítői Iránt és Szíriát nevezték a terrorizmust legtevékenyebben támogató államoknak, megjegyezték továbbá, hogy sok más ország viszont képtelen lesz megakadályozni, hogy terroristák visszaéljenek erőforrásaival.

A jelentés szerint a szélsőséges iszlámista mozgalom terjedését segítő alapvető tényezők erősebbek, mint a mozgalom sebezhető pontjai. Ezek a tényezők a következők: a radikálisok "vérébe ivódott" sérelmek, az egyes országokra jellemző lassú reformok, az erősödő Amerika-ellenes érzelmek és az iraki háború.

Gyors reagálás, fejlett technológia

A 16 amerikai titkosszolgálat soraiban tevékenykedő szerző szerint a dzsihádista mozgalmak, köztük az al-Kaida, az ahhoz kötődő és független terroristacsoportok, az újonnan alakuló terrorhálózatok és egyedülálló sejtek folyamatosan terjednek és alkalmazkodnak a terrorelhárítás technikáihoz és eszközeihez, írja az AP.

A jelentés szerzői kitértek arra is, hogy a különféle szélsőséges csoportok tevékenységében egyre nagyobb szerepet kap az internet, melynek sajátosságai tökéletes terepet biztosítanak az egymás közötti érintkezésre, kiképzésre, tagtoborzásra és támogatók szerzésére.

Muníció a kampányidőszakra

A globális terrorfenyegetés aktuális irányzatairól szóló jelentés, amely teljességében áprilisban készült el, a választási évben a szakmai vitán túl kampányanyagként is funkcionál. A pártok az elemzés megállapításaival felvértezve küzdhetnek meg: vajon a demokraták vagy a republikánusok szolgálják jobban az Egyesült Államok nemzeti érdekét.

Az AFP szerint Bush azért rendelte el a szöveg nyilvánosságra hozatalát, hogy ellensúlyozza azokat a sajtójelentéseket, amelyek szerint a nyilvánosság előtt elferdítette az elemzés Irakkal kapcsolatos megállapításait. A dokumentumból a hét végén részletek szivárogtak ki az amerikai sajtóba, a Bush-kormány demokrata párti ellenzéke pedig ezekre hivatkozva újult erővel kezdte bírálni Washington Irak-politikáját.

A dokumentum ugyanakkor mindkét politikai oldal számára megfelelő muníciót biztosít a kampányidőszakra az iraki háború témája körüli vitákhoz. A republikánusoknak a jelentés kivonata a bizonyíték arra, hogy Irak központi szerepet tölt be a terror elleni háborúban, és nem lehet úgy véget vetni az amerikai szerepvállalásnak, hogy a dzsihádisták győztesnek érezhessék magukat. A demokraták viszont bizonyítva láthatják álláspontjukat, miszerint a 2003-as iraki invázió felerősítette az Amerika-ellenes érzelmeket a muzulmán világban, így az Egyesült Államok biztonsága lényegesen károsodott.