Árpád
-2 °C
4 °C

Kampánytéma lett a hírszerzési jelentés

2006.09.27. 11:53
Georg Bush feloldotta egy terrorizmusról szóló hírszerzési elemzés részleteinek titkosítását, ami kitér az iraki háború témájára is. Azonnal beindult a verseny a republikánusok és a demokraták közt, melyikük alkalmasabb az Egyesült Államok nemzeti érdekének megvédésére.

Az iraki háború mélységes haragot keltett az iszlám világban az amerikai szerepvállalással szemben, és olyan "figyelmet felkeltő okként" szolgál a radikális muzulmánok számára, amely híveket nevel a világméretű mozgalomnak, állapította meg többek között az a terrorizmussal foglalkozó amerikai hírszerzési elemzés, amelyből az amerikai kormányzat kedden részleteket tett közzé.

John Negroponte nemzeti hírszerzési igazgató hivatala néhány órával azután hozta nyilvánosságra a jelentés egy részletét, hogy George Bush elnök elrendelte a dokumentum nemzetbiztonsági szempontból nem kényes részleteinek közzétételét. A titkosítás alól feloldott három és fél oldalas szöveg az áprilisban készült 30 oldalas bizalmas hírszerzési elemzés tíz legfontosabb megállapítását tartalmazza, köztük egyet Irakról is.

Le kell törni a lelkesedést?

Ha a "szent harcosok" kudarcérzettel távoznának Irakból, ráadásul mások is úgy tartanák róluk, hogy kudarcot vallottak, kevesebb harcos érezne késztetést a küzdelem folytatására, állítják a jelentés szerzői.

A szövegrészletben szerepel az is, hogy az al-Kaida iraki tevékenységét ellenző irakiak számának növekedése miatt a nemzetközi terrorhálózat veterán külföldi harcosai esetleg más országokba kényszerülnek áthelyezni tevékenységük súlypontját. A jelentés készítői Iránt és Szíriát nevezték a terrorizmust legtevékenyebben támogató államoknak, megjegyezték továbbá, hogy sok más ország viszont képtelen lesz megakadályozni, hogy terroristák visszaéljenek erőforrásaival.

A jelentés szerint a szélsőséges iszlámista mozgalom terjedését segítő alapvető tényezők erősebbek, mint a mozgalom sebezhető pontjai. Ezek a tényezők a következők: a radikálisok "vérébe ivódott" sérelmek, az egyes országokra jellemző lassú reformok, az erősödő Amerika-ellenes érzelmek és az iraki háború.

Gyors reagálás, fejlett technológia

A 16 amerikai titkosszolgálat soraiban tevékenykedő szerző szerint a dzsihádista mozgalmak, köztük az al-Kaida, az ahhoz kötődő és független terroristacsoportok, az újonnan alakuló terrorhálózatok és egyedülálló sejtek folyamatosan terjednek és alkalmazkodnak a terrorelhárítás technikáihoz és eszközeihez, írja az AP.

A jelentés szerzői kitértek arra is, hogy a különféle szélsőséges csoportok tevékenységében egyre nagyobb szerepet kap az internet, melynek sajátosságai tökéletes terepet biztosítanak az egymás közötti érintkezésre, kiképzésre, tagtoborzásra és támogatók szerzésére.

Muníció a kampányidőszakra

A globális terrorfenyegetés aktuális irányzatairól szóló jelentés, amely teljességében áprilisban készült el, a választási évben a szakmai vitán túl kampányanyagként is funkcionál. A pártok az elemzés megállapításaival felvértezve küzdhetnek meg: vajon a demokraták vagy a republikánusok szolgálják jobban az Egyesült Államok nemzeti érdekét.

Az AFP szerint Bush azért rendelte el a szöveg nyilvánosságra hozatalát, hogy ellensúlyozza azokat a sajtójelentéseket, amelyek szerint a nyilvánosság előtt elferdítette az elemzés Irakkal kapcsolatos megállapításait. A dokumentumból a hét végén részletek szivárogtak ki az amerikai sajtóba, a Bush-kormány demokrata párti ellenzéke pedig ezekre hivatkozva újult erővel kezdte bírálni Washington Irak-politikáját.

A dokumentum ugyanakkor mindkét politikai oldal számára megfelelő muníciót biztosít a kampányidőszakra az iraki háború témája körüli vitákhoz. A republikánusoknak a jelentés kivonata a bizonyíték arra, hogy Irak központi szerepet tölt be a terror elleni háborúban, és nem lehet úgy véget vetni az amerikai szerepvállalásnak, hogy a dzsihádisták győztesnek érezhessék magukat. A demokraták viszont bizonyítva láthatják álláspontjukat, miszerint a 2003-as iraki invázió felerősítette az Amerika-ellenes érzelmeket a muzulmán világban, így az Egyesült Államok biztonsága lényegesen károsodott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?