Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Megkezdte fegyverei leszerelését az IRA

2001.10.24. 10:50
Az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) vezetése kedden közleményt adott ki arról: megkezdte fegyverei leszerelését. A szervezetnek megfigyelők szerint legalább két gyalogsági zászlóalj felszerelésére elegendő fegyvere van, amelyeket vélhetően most sem adnak át, hanem föld alatti raktárakban temetnek el. A történelmi áttörés kapcsán várhatóan ismét megkezdheti működését az északír önkormányzat.
Megkezdődött az IRA tulajdonában lévő fegyverek és robbanóanyagok használaton kívül helyezése - jelentette a BBC. A leszerelést a John de Chastelain tábornokkal, a nemzetközi leszerelési bizottság elnökével kötött megállapodás szellemében kezdte meg az IRA.

Nem adják át a fegyvereket

A fegyver-beszolgáltatás módjáról az IRA már korábban megállapodott a leszerelésért felelős nemzetközi bizottsággal. A fegyvereket és robbanóanyagokat vélhetően nem adják át és nem semmisítik meg a nyilvánosság előtt, hanem föld alatti raktárakban temetik el. A békefolyamat következő lépéseként felszámolhatják az északír-ír határ mentén fekvő katonai ellenőrző pontokat, és kivonhatják az Észak-Írországban állomásozó, a többségi brit protestánsok érdekeit védő brit katonaságot is.

Az IRA vezetése és maga Gerry Adams, a Sinn Fein elnöke korábban számtalanszor jelezte, soha nem adják át fegyvereiket a brit kormánynak. Adams mondása, miszerint "le nem győzött hadseregek, mint az IRA nem adják át fegyvereiket történelmi ellenségeiknek".

A protestánsok visszatérhetnek az északír kormányba

Ha az IRA valóban leszereli fegyverkészleteit, akkor az északír protestáns pártok képviselői visszatérnek az északír kormányba. Ez a lépés elhárítaná azt a veszélyt, hogy október 25-én felfüggesszék az északír alkotmányos testületek működését.

Történelmi jelentőségűnek ítélik a lépést

Az Atlanti-Óceán mindkét partján történelmi jelentőségűnek tekintik az IRA döntését. Tony Blair brit miniszterelnök szerint az IRA bejelentése Észak-Írország, Nagy-Britannia és az egész világ számára alapvető jelentőségű. A miniszterelnök szerint hamarosan lecsökkentik az Észak-Írországban tartózkodó brit katonák számát. A térségben 13500 fős hadsereg tartózkodik. George Bush amerikai elnök pedig azt mondta, az északír emberek érezhetően közelebb kerültek a régóta megérdemelt tartós békéhez.

A BBC diplomáciai tudósítója szerint az IRA lépésének fő mozgatóereje a múlt hónapban elkövetett amerikai támadás volt, amikor az amerikaiak - akik a pénz és az IRA melletti szimpátia hagyományos forrásai - szembekerültek a terrorizmus valódi arcával.

Több tonna fegyvert halmoztak fel

Az északír biztonsági erők és az ír hírszerzés adatai szerint az IRA az elmúlt harminc évben több tonna fegyvert, lőszert és robbanóanyagot halmozott fel. A készletek titkos föld alatti fegyverraktárakban vannak elrejtve, az északír-ír határtól délre, ír területeken. Biztonsági illetékesek úgy vélik, hogy az IRA-nak legalább két gyalogsági zászlóalj felfegyverzésére elegendő fegyverre van.

Az IRA fegyverkészletei
Az IRA-nak megfigyelők szerint legkevesebb 500-700 darab AK47-es géppisztolya van, amelyeket a nyolcvanas években szereztek be Líbiából, és más automata lőfegyverekkel is rendelkeznek. A 400-500 kézifegyver egy részét az Egyesült Államokban vásárolták az IRA ottani támogatói révén. A fegyveres csoportnak tucatnyi szovjet gyártmányú nehéz gépfegyvere és néhány föld-levegő légvédelmi rakétája, köztük két SAM rakétaindítója van. Fegyverkészletének legnagyobb részét a több mint kéttonnányi, Líbiából származó Semtex robbanóanyag teszi ki. A csoport legalább 1,5 millió lőszerrel és számtalan házi készítésű aknavetővel és rakétavetővel bír.