Károly, Karola
-4 °C
2 °C

Rendőrökkel csaptak össze az iráni tüntetők

2003.06.18. 17:32
Újabb összecsapások voltak tüntetők és rendőri erők között Irán hat vidéki városában a szerda hajnalban. A tüntetések már nyolc napja tartanak, az Egyesült Államok továbbra is támogatja a demonstrálókat.
Irán délkeleti részén fekvő Kermán, az északnyugati Tebriz, az északkeleti Meshed, a délnyugati Jazd és Siráz és az ország középső részén fekvő Iszfahán volt a helyszíne a tüntetők és a rendőri erők között lezajlott újabb összetűzéseknek. Iráni sajtóügynökségek jelentése szerint számos "bajkeverőt" őrizetbe vettek a hatóságok. A hivatalos IRNA hírügynökség tudósítása szerint "bajkeverők kis csoportjai vegyültek tüntető diákok közé" Kermánban, Tebrizben és Jazdban, és kövekkel hajigálták meg a rend fenntartására kivezényelt karhatalmi erőket. A rendőrök könnygáz bevetésével válaszoltak az őket ért támadásra. Többen is megsérültek az összecsapásokban.

Tárgyalások

Újabb jelentés szerint időközben helyreállt a rend Kermánban, mert a helyi hatóságok tárgyaltak a tüntető diákokkal, és hazatérésre bírták őket. Tebrizben kilencven ember került rendőri őrizetbe a zavargásokban való részvételev miatt az utóbbi két nap folyamán. A rendőrség körülzárta a helyi egyetem területét.

Diáktüntetés Teherán

A francia AFP hírügynökség helyszíni tudósítása szerint a fővárosban, Teheránban is lezajlott kedden este egy diáktüntetés, de a megmozdulás békés maradt. A diákok - attól tartva, hogy a rendszert támogató muzulmán milíciák tagjai ismét verekedést provokálhatnak, mint az előző napokban - ezúttal gépkocsikon vonultak ki tüntetni a városi egyetem köré, és a folyamatos dudálással fejezték ki elégedetlenségüket.

Washingtoni támogatás

Nyolcadik napja tart Iránban a rendszer reformját követelő tüntetések sorozata. Az Egyesült Államok kormánya többször is támogatásáról biztosította a tüntetőket, s a szabadságvágy megnyilvánulásának minősítette a rendszerellenes tiltakozóhullámot. Washington a "gonosz tengelyéhez" sorolja a teokratikus iráni államot, és azzal gyanúsítja, hogy atomfegyver előállítására törekszik, terroristákat támogat, és destabilizálni igyekszik a háború utáni Irakot.