Sára, Márió
2 °C
6 °C

Irán 200 dolláros olajárral riogat

2006.08.06. 13:09
Eddig részben azért nőtt a kőolaj ára, mert attól féltek, hogy Irán leállítja a kőolaj exportját. Ez valóban bekövetkezhet, ha a nagyhatalmak szankciókkal sújtják Iránt a nukleáris programja miatt.

Irán nem akarja bevetni az olajfegyvert, de rákényszerülhet arra, ha nemzetközi szankciókat vezetnek be ellene urándúsítási programja miatt, jelentette ki vasárnap Ali Laridzsáni, Teherán főtárgyalója nukleáris ügyekben. A politikus elmondta, hogy Teherán folytatja nukleáris programját, annak ellenére, hogy az az ENSZ Biztonsági Tanácsa felszólította az országot az urándúsítás felfüggesztésére.

Atom és olaj

Laridzsáni leszögezte, hogy Irán továbbra is érvényesíti jogát a nukleáris erőre, ahogyan az az atomsorompó egyezményben szerepel, és e jog megtagadása ezt nem befolyásolja. Az iráni politikus "törvénytelennek" nevezte a BT határozatát és közölte: Irán nem tartja magát az abban megjelölt augusztus 31-i határidőhöz.

Irán nukleáris főtárgyalója azt is bejelentette, hogy országa kiterjesztheti nukleáris tevékenységét és bővítheti a technológiát, beleértve az urándúsításnál alkalmazott centrifugákat, ahol azt szükségesnek tartja. A BT határozata gazdasági és diplomáciai szankciókat helyezett kilátásba arra az esetre, ha Irán augusztus végéig nem függeszti fel nukleáris programját.

Mivel Irán a világ negyedik legnagyobb olajexportálója, igen hatásos válaszlépést tud adni a szankcióra. A kőolaj ára eddig is részben azokra félelmekre nőtt, hogy Irán leállítja olajkivitelét. Az iráni külkapcsolatokért felelős miniszterhelyettes a venezuelai állami televízióban azt mondta, hogy ha országa ellen esetleg szankciókat vezetnek be, annak az lesz az első következménye, hogy a kőolaj ára 200 dollárra emelkedik.

Tartós ár

Egyelőre abban lehetünk biztosak, hogy az év végéig 70 dollár körüli marad a kőolaj hordónkénti ára annak ellenére, hogy az olajkartell elegendő pótlólagos termelői kapacitással rendelkezik a piac bőséges ellátására, mondta el az OPEC elnöke. A Pekingben tartózkodó Edmund Daukoru, aki egyben a nigériai olajügyi miniszter, azt mondta, hogy a piac túlzott érzékenysége miatt nőtt ismét rekord közeli szintre a kőolaj ára.

Az OPEC vezető az áremelkedést részben a közel-keleti feszültségre, az amerikai hurrikán szezon kezdetére és arra vezette vissza, hogy gond van néhány olajfinomító termelésével. Daukoru szerint az OPEC összességében napi több mint 2,5 millió hordó plusz termelői kapacitással rendelkezik annak ellenére, hogy az olajkartell néhány tagja már nem képes tovább növelni a termelését.