Irak vegyi támadásra készül?

2003.03.18. 09:53
Vegyi fegyverekkel szerelték fel az elit Köztársasági Gárda Bagdadot védő alakulatait - véli az amerikai hírszerzés. A védelmi minisztérium attól tart, hogy a Kuvait határán állomásozó iraki tüzérség a sejkség területén állomásozó amerikai csapatok ellen intézhet vegyi támadást.
Irak vegyi fegyverek bevetésére készül az amerikai csapatok és feltehetően saját lakossága ellen is - nyilatkozták a CNN-nek nevük elhallgatását kérő kormányzati források a legújabb felderítési adatokra hivatkozva. "Egyértelmű, hogy vegyi muníciót adtak bizonyos iraki katonai alakulatoknak" - mondta el a hírtelevíziónak egy kormánytisztviselő.

Vegyi támadás a Kuvaitban állomásozó csapatok ellen?

A hírszerzés ugyan nem észlelt a vegyi fegyverek mozgására utaló jeleket, azonban "információik szerint" a Köztársasági Gárda Bagdadtól délre állomásozó alakulatainak vegyi tölteteket utaltak ki. Aggodalmat váltott ki az amerikai hadvezetésben az a tény is, hogy a kuvaiti határ közelében állomásozó iraki tüzérség vegyi támadást intézhet a támadásra készülő amerikai csapatok ellen.

A CNN titkosszolgálati forrásai nem kívántak pontos részleteket közölni, ám mint mondták, az utóbbi napokban az iraki tisztikar kommunikációjában hangsúlyosabbá vált a vegyi fegyverek bevetésének lehetősége. A felderítés nem rendelkezik pontos információval a tömegpusztító fegyverek hollétéről. A védelmi minisztérium egy tisztviselője szerint azonban "egyértelmű, hogy az iraki vezetés vegyi fegyverek bevetését tervezi".

Irak olajkútjai felrobbantására készül

A hadsereg információi szerint Irak elegendő robbanóanyagot halmozott fel olajkútjai környékén az ország olajmezőinek felgyújtásához. Arra azonban még nincs egyértelmű bizonyíték, hogy már fel is szerelték volna a bombákat a kutakra - írja a CNN.  • Tippek
  • Árfolyam