Bush Huszein távozását követeli

2003.03.17. 21:11
Bush amerikai idő szerint este nyolckor Irak elhagyására szólítja Szaddám Huszeint - jelentette a CNN. Az elnök 72 órát adna Huszeinnek a távozásra. A háborús fenyegetés ellenére Irak gondolkodás nélkül elutasította az ultimátumot.
Nem terjeszti szavazásra ultimátumos határozati javaslatát a brit-amerikai-spanyol hármas - jelentette be Jeremy Greenstock brit ENSZ-nagykövet. Mint mondta, a hétvégi egyeztetések alapján kijelenthető, hogy a Biztonsági Tanács a francia vétó miatt nem tudta volna megszavaztatni javaslatát.

A francia ENSZ-nagykövet szerint a javaslat visszavonásának az oka, hogy az amerikai ultimátum nem élvezte a Biztonsági Tanács többségének támogatását. Véleménye szerint a BT-tagok elsöprő többsége ellenezte a katonai akció megkezdését.

Mégsem jön el az igazság pillanata

Bush, Blair és Aznar vasárnapi csúcstalálkozóján még egyértelműen a határozat beterjesztéséről beszélt, az amerikai elnök hétfőt "az igazság pillanatának" nevezte. Bush döntése mindenképpen meglepő, mivel az amerikaiak többsége még az ENSZ elutasítása ellenére is támogatta volna a háborút.

A Gallup a CNN és a USA Today megbízásából készült közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak többsége csak abban az esetben utasítja el a hadműveletek megkezdését, ha az Egyesült Államok be sem terjeszti javaslatát.

Bush este bejelentést tesz

George Bush amerikai idő szerint este nyolckor beszédben fordul országa lakosságához - jelentette be Ari Fleischer, a Fehér Ház szóvivője Negroponte nyilatkozatával egy időben. "A diplomácia ideje lejárt" - jelentette ki Fleischer. A CNN értesülései szerint az elnök Irak elhagyására szólítja majd Huszeint. Amennyiben az iraki diktátor a maradás mellett dönt, Amerika támad - jelenti majd be Bush a CNN értesülései szerint.

A CNN kormányzati forrásokból származó információi szerint az elnök legfeljebb 72 órát ad Huszeinnek a távozásra. Bagdad a háborús fenyegetésére gondolkodás nélkül elutasította az ultimátumot - jelentette a BBC.

Mondjon le Bush

Nem Szaddám Huszeinnek, hanem George Bushnak kéne lemondania országa vezetéséről - jelentette ki Nadzsi Szabri iraki külügyminiszter az amerikai ultimátumra reagálva. véleménye szerint Bush "viccet csinált az országából, Amerikát az első számú közellenséggé tette". Mint mondta, az elnök "hagyhatná békében élni az amerikaiakat és távozhatna.

Az Egyesült Államok már többször követelte Huszein számüzetését a béke megőrzése érdekében, ám szakértők szerint gyakorlatilag nincs esély arra, hogy a diktátor önként távozzon. A BBC értesülései szerint Bagdad elutasította az amerikai ultimátumot.

Gyakorlatilag hadüzenet

"Ne számítson arra, hogy Bush bejelenti a támadás pontos kezdetét" - válaszolta az Index kérdésére Tálas Péter, a Honvédelmi Minisztérium Stratégiai és Védelmi Kutatási Hivatalának főigazgató-helyettese. Véleménye szerint a bejelentés gyakorlatilag hadüzenetként értelmezhető.

A britek Irak területi integritásáért aggódnak

Az iraki háború kitörése esetén Nagy-Britannia azonnal határozati javaslatot nyújt be az ENSZ Biztonsági Tanácsához Irak területi integritásának biztosítása és az ország hábroú utáni újjáépítése érdekében - jelentette be Jack Straw brit külügyminiszter az angol képviselőház alsóházában. A kormány kedden bocsátja szavazásra az iraki háborúban való brit részvétel kérdését.

Straw szerint a diplomáciai rendezés lehetősége egy ország ellenállásán bukot meg. A külügyminiszter, bár nem nevezte meg, Franciaországra gondolt. Az ellenzéki Konzervatív Párt szónoka nem volt ennyire óvatos, reményei szerint Franciaország magyarázatot ad majd viselkedésére. Őfelsége ellenzéke mindenesetre támogatásáról biztosította a kormány Irak-politikáját - így a háború támogatása a Munkáspárt képviselőcsoportjában várható lázadás ellenére is biztosított.

A BT hétfőn nem hivatalos konzultációkat tart az Iraknak további időt adó francia-orosz-német javaslatról. Az Egyesült Államok már bejelentette, hogy elutasítja a javaslatot.  • Hírek
  • Hírek