Bush: Hétfőn eljön az igazság pillanata

2003.03.16. 20:18
Az ENSZ Biztonsági tanácsának nyilvános színvallását várja hétfőn George W. Bush. Az amerikai elnök, illetve a spanyol és a brit kormányfő szerint ez az utolsó lehetőség a diplomáciai megoldásra. Amennyiben az ENSZ nem dönt hétfőn, Bush maga szabhat határidőt Iraknak a teljes leszerelésre.
"Hétfőn eljön az igazság pillanata" - jelentette ki az Azori-szigeteken tartott hármas, Spanyol-amerikai-brit csúcstalálkozó után George W. Bush. Az amerikai elnök szerint hétfőn végső ultimátumot kell benyújtani Iraknak a lefegyverzésre.

BT határozatot kérnek

"Irak vagy leszerel, vagy leszereljük" - hivatkozott az 1441-es határozatra Bush. "Irak nem szerelt le" - tette hozzá. Mint mondta, az Egyesült Államok az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát kéri majd a katonai akció megkezdése előtt. Bush szavai szerint tehát az amerikaiak hétfőn döntést várnak az ENSZ-től az iraki konfliktusról - a CNN elemzői szerint amennyiben a BT nem szab ultimátumot Iraknak, Bush és szövetségesei önhatalmúan megteszik ezt.

Az utolsó lehetőség

"A mi felelősségünk betartatni az 1441-es határozatot" - tette hozzá a Bush által elmondottakhoz Tony Blair brit miniszterelnök. Bush legkitartóbb szövetségese szerint a háborúpártiak egy hete is készek voltak új ultimátumot adni Iraknak. "Ebben állapodtunk meg. Ez az utolsó lehetősége, le kell szerelnie" - jelentette ki Blair.

Blair szerint a katonai fenyegetés hiányában folytatódó tárgyalás időhúzás lenne. "Irak nem működik együtt, ezt a háború ellenzői sem vonják kétségbe" - mondta. "Végső kéréssel fordulnak az ENSZ-hez, hogy adjon egy végső ultimátumot Huszeinnek az 1441-es határozatban foglaltak betartására" - mondta Blair.

A csúcstalálkozón tehát az Egyesült Államok és legközelebbi szövetségesei az ultimátumos határozat beterjesztéséről és megszavaztatásáról döntöttek, bár a javaslat a múlt héten nem szerezte volna meg az elfogadáshoz szükséges kilenc igen szavazatot. Mi több, Franciaország gyakorlatilag reflexszerűen vétóval fenyegetett bármilyen, az erő alkalmazását is magában foglaló határozati javaslatot.

Francia talán

A francia álláspont mindenesetre valamelyest finomodott a hétvégén. Jacques Chirac francia államfő a CBS "60 Minutes" című műsorának nyilatkozva már nem zárta ki egy az ENSZ fegyverzetellenőreinek támogatását is élvező harminc napos határidő elfogadásának lehetőségét.

Az amerikaiak szavazást akarnak

Kormányzati források szerint Bush eredetileg a határozati javaslat visszavonását tervezte az azori csúcstalálkozó előtt. Véleményét a legfrissebb amerikai közvélemény-kutatások is megváltoztathatták. A CNN ismertette adatok szerint az amerikaiak többsége akkor is támogatja a háborút, ha az ENSZ elutasítja az amerikai-brit határozati javaslatot.

Amennyiben azonban azt nem terjesztenék szavazásra, az amerikaiak 50 százaléka már elutasítaná a katonai akciót.  • Hírek
  • Hírek