Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-3 °C
2 °C

Szerdán vagy csütörtökön indul az Irak elleni háború?

2003.03.16. 14:26
A The Sunday Telegrap szerint a Kuvaitban állomásozó amerikai és brit csapatok elfoglalták végleges hadállásukat, így szerdán, vagy csütörtökön hajnalban indulhat az Irak elleni támadás. A lap szerint Tony Blair már feladta a harcot az új BT-határozat elfogadtatásáért.
A Kuvaitban állomásozó brit és amerikai alakulatok a hétvégén elfoglalták végleges hadállásaikat, és a támadás várhatóan szerda vagy csütörtök hajnalban indul - írta katonai illetékeseket idézve a The Sunday Telegraph.

Blairt nem érdekli pártja, vagy kormánya esetleges lázadása

A vezető konzervatív brit lap szerint Tony Blair kormányfő, aki gyakorlatilag feladta a harcot az új ENSZ-határozat elfogadtatásáért, nem fog törődni a saját pártjában és kormányában várható újabb lázadással, és csatlakozik az Egyesült Államokhoz az Irak elleni katonai akcióban. Két hete az Irak ügyében beterjesztett kormány-állásfoglalás ellen a londoni alsóházban a munkáspárti törvényhozóknak több mint a negyede - 122 képviselő - fellázadt, és ellenindítványt terjesztett be, amely szerint nincs alapja az iraki háborúnak. Ez volt a modern brit politikatörténet legnagyobb parlamenti kormánypárti lázadása egy kormányjavaslat ellen.

Még többen fordulhatnak kedden a kormány ellen

Előzetes számítások szerint az új BT-határozat nélküli brit részvételről szóló, keddre tervezett alsóházi vitában még többen, 150-en fordulnak majd szembe a kormánnyal a Labour padsoraiban, de a frakció vezetése arról biztosította Blairt, hogy a 411 kormánypárti képviselőnek több mint a fele felsorakozik a kabinet mögött az alsóházban. Ez azért különösen fontos, mert munkáspárti vélemények szerint is súlyosan kikezdené a miniszterelnök pozícióját, ha a saját oldalán sem tudná megteremteni a többséget Irak ügyében.

Beszédek a nemezetekhez

A The Sunday Telegraph szerint a vasárnapi azori csúcs után George Bush amerikai elnök a hét elején beszédet intéz a nemzethez, és valószínűleg Tony Blair is így tesz, miután tájékoztatta II. Erzsébet királynőt a hármas csúcstalálkozóról. Ezután 24 órás türelmi időszak következik a fegyveres beavatkozás kezdete előtt, időt adva az ENSZ fegyverellenőreinek és a külföldi diplomatáknak a távozásra.

Élénkül az iraki ellenzék

A konzervatív brit vasárnapi lap értesülése szerint az utóbbi időszakban élénkül az iraki belső ellenzék aktivitása is. Egyre több a szabotázsakció; az egyik leglátványosabb a minap történt, amikor felrobbantották a Moszul-Bagdad vasútvonal egy szakaszát Moszultól nem messze, és egy szerelvény ki is siklott.

Rendszerellenes tüntetésekről is érkeznek hírek: Kirkukban állítólag 20 ezren vonultak az uralkodó Baath párt helyi székháza elé, követelve Szaddám Huszein elnök lemondását. A tüntetők három, Huszeint ábrázoló óriásplakátot összetéptek, kézigránátot hajítottak a pártszékházra, és egy pártilletékest megöltek - írta a brit lap.

Megrongált Huszein képek

Huszein arcképeit országszerte is egyre többször rongálják meg, amiért mindeddig halálbüntetés járt. A lapnak azonban a brit külügyminisztérium egy illetékese azt mondta: most, hogy Huszein rezsimje megmentésére összpontosítja energiáját, az ellenzék mind erősebben hallat magáról