A fenyegetéstől az ultimátumig - összefoglaló

2003.03.18. 02:03
"A sorozatos diplomáciai kudarcok után Irak még ma is birtokában van a legveszélyesebb fegyvereknek, amelyeket nem haboznak felhasználni" - jelentette ki George Bush, az Egyesült Államok elnöke közép-európai idő szerint kedd hajnali televíziós beszédében. Bush 48 órát adott Szaddám Huszeinnek és gyermekeinek, hogy elhagyják Irakot. A beszéd után az amerikai kormány a biztonsági készültség második legmagasabb fokát rendelte el országszerte, figyelmeztetve a terrorista támadások veszélyére, ha az Egyesült Államok katonai akciót hajt végre Irak ellen.
Eljutottunk a végső döntésig - jelentette ki George Bush, az Egyesült Államok elnöke közép-európai idő szerint kedd hajnali televíziós beszédében. Az iraki rezsim korábban úgy nyilatkozott, hogy teljesen lefegyverzi magát; azóta tizenkét év telt el diplomáciai erőfeszítésekkel, született egy tucatnál több BT-határozat, több száz ENSZ-fegyverzetellenőr vizsgálódott az országban, mégsincs eredmény. "Véget kell vetnünk a kegyetlenkedéseknek. Szaddám Huszeinnek és gyermekeinek 48 órán belül el kell hagyniuk Irakot" - adott ultimátumot az amerikai elnök, amely csütörtökön hajnalban, közép-európai idő szerint 2 óra 15 perckor jár le. Az ultimátum lejárta nem jelenti szükségszerűen a hadműveletek megkezdését.

A BBC jelentése szerint Irak már a beszéd elhangzása előtt elutasított bármiféle ultimátumot.
Bővebben>>

A diplomácia ideje lejárt - tették egyértelművé a hadműveletek megindítására is felhatalmazó határozati javaslatot jegyző Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Spanyolország vezetői.
Bővebben>>

Emelték a biztonsági készültség fokát

Az amerikai kormány a biztonsági készültség második legmagasabb fokát rendelte el országszerte, figyelmeztetve a terrorista támadások veszélyére, ha az Egyesült Államok katonai akciót hajt végre Irak ellen. "Az éberséget a narancsszínű kóddal jelzett magas fokra emelték, amely közvetlenül a legnagyobb fenyegetettséget jelentő piros szint alatt van" - jelentette be Tom Ridge belbiztonsági miniszter, miután George Bush elnök végső ultimátumot intézett Szaddám Huszein iraki vezetőhöz, felszólítva őt: fiaival együtt hagyja el hazáját, máskülönben háborúval kell szembe néznie. A hírszerző közösség úgy véli, hogy terroristák többféle támadást fognak megkísérelni amerikai és szövetséges célpontok ellen világszerte, amennyiben az Egyesült Államok vezetésével hadjárat indul Szaddám Huszein ellen - mondta Ridge a Reuters szerint.

A diplomáciai megoldás egy ország ellenállásán bukott el - jelentette ki Jack Straw brit külügyminiszter a brit alsóházban. Az ellenzéki Konzervatív Párt vezérszónoka kevésbé volt diplomatikus, reményét fejezte ki, hogy a kudarcért felelős Franciaország magyarázatoit ad viselkedésére. A konzervatívok támogatásával a munkáspárti képviselők egy csoportjának lázadása ellenére is biztosított a kormány háborús politikájának támogatása.

Bejelentette lemondását a Nagy-Britanniában kormánytagságot jelentő frakcióvezetői posztjáról Robin Cook, Blair korábbi külügyminisztere. Cook már korábban jelezte, hogy nem tudja támogatni a brit kormány jelenlegi, Irakkal kapcsolatos álláspontját. Szerda esti beszédében kijelentette: a türelem Irak esetében 12 év után fogyott el - jóllehet a 242-es BT-határozat több mint 30 éve szólította fel Izraelt a megszállt területek kiürítésére, ebben az esetben nem jut kifejezésre ugyanilyen mértékű türelmetlenség.

Huszein elnök mindeközben bejelentette, hogy bár a múltban valóban rendelkezett tömegpusztító fegyverekkel, ezeket időközben megsemmisítették. A diktátor a fenyegetések ellenére még bízik a konfliktus békés megoldásában.

Az EU soros elnökségét ellátó Görögország hétfőn megrótta az amerikaiak álláspontját támogató Nagy-Britanniát és Spanyolországot, mondván a két ország nem az Európai Unió álláspontját képviselve "sorakozott fel" az Egyesült Államok mögött.

Már a héten elkezdődhet a háború

A háború gyakorlatilag már hetek óta zajlik - utalt az iraki repüléstilalmi övezetekben az elmúlt hetekben megtöbbszöröződött amerikai berepülésekre Tálas Péter, a Honvédelmi Minisztérium Stratégiai és Védelmi Kutató Hivatalának főigazgató-helyettese. Az Indexnek nyilatkozó szakértő szerint a rohamosan romló időjárás és a hamarosan rendszeressé váló homokviahrok miatt a támadás egy héten belül megkezdődhet.
Bővebben>>

Az iraki csapatmozgásokra reagálva aktivizálódott a kuvaitban állomásozó amerikai légierő, az AFP jelentése szerint szokatlanul élénk volt a repülök az iraki határ felé irányuló mozgása. Egyes feltételezések szerint szerda vagy csütörtök lehet a támadás napja.
Bővebben>>

Ellencsapás

A háború közelgő kezdetére utal az is, hogy Huszein a hét végén négy katonai körzetre osztotta országát, a Bagdadot is magában foglaló körzetet fiára, a Köztársasági Gárdát vezető Udáj Szaddám Huszeinre bízta. Ez alátámasztja azokat a feltételezéseket, hogy a diktatúra utcai harcokra kívánja kényszeríteni az előretörő amerikai csapatokat. Huszein ellencsapásokkal is fenyegetett, elmondása szerint semmi sincs biztonságban, ahol "föld, víz vagy levegő" van.
Bővebben>>

A szövetségesek is figyelmeztető jelzéseket küldenek. Az Egyesült Államok Irak elhagyására szólította az ENSZ fegyverzetellenőreit. Az amerikai felhívásnak eleget téve Kofi Annan, az ENSZ főtitkára távozásra szólította a világszervezet Irakban szolgálatot teljesítő több mint háromszáz alkalmazottját, köztük 135 fegyverzetellenőrt. Kuvaitban brit tengerészgyalogosok szálltak partra. Az ENSZ a fegyverzetellenőrök munkáját segítő helikopterek kivonásáról döntött.

Menekülők

Bush közvetlenül az azori-szigeteki csúcstalálkozó után távozásra szólította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Irakban tartózkodó munkatársait - jelentette be hétfőn Mohamed el-Baradei, a szervezet főigazgatója. Németország kivonta Bagdadból diplomatáit és az Irakban tartózkodó negyven állampolgárának is az ország elhagyását javasolta. Önként távozott Irakból az NBC televízió hat újságírója, Bush korábban az összes újságírónak Irak elhagyását javasolta.

A Nemzetközi Vöröskereszt a fenyegető iraki háborúra való tekintettel az Irakkal szomszédos országokban 30 központban higiéniai berendezésekkel és egészségügyi ellátással mintegy egymillió menekült átmeneti fogadására készül fel - jelentette be hétfőn este Genfben a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Föderációja (IFRC). Didier Cherpitel, az IFRC főtitkára arra figyelmeztetett, hogy különösen a legszegényebbek számára a háború katasztrofális következményekkel járhat - főként, ha valóban leállítják az "olajat élelmiszerért" programot. A segélyszervezetek ezért készülnek fel hatalmas menekült-áradatra - mondta a főtitkár.

Távozott Irakból Papp Lajos, a háború ellen tiltakozó Széchenyi-díjas szívsebész is. Irakban öt magyar ENSZ-alkalmazott tartózkodik, a diplomaták már elhagyták az országot - nyilatkozta az Indexnek Tóth Tamás, a külügyminisztérium szóvivője.
Bővebben>>  • Tippek
  • Árfolyam