Krisztina
18 °C
24 °C

Támogatják a megszállást az irakiak

2004.03.17. 17:19
Az irakiak többsége jogosnak tartja a Huszein-diktatúra megbuktatására indított háborút. A lakosság nagy része jobbnak tartja életkörülményeit és elítéli az amerikai csapatok elleni erőszakot. A legfőbb aggodalmat a közbiztonság jelenti, ezért a megszállást is támogatják.
Jobbnak érzi életkörülményeit Szaddám Huszein diktatúrájának bukása óta az irakiak többsége - derült ki a BBC megbízásából készült közvélemény-kutatásból. A megkérdezettek többsége a jövő évet is optimistán várja, és ellenzi az országban tapasztalható erőszakot.

Fő a biztonság

Az irakiakat messze a biztonsági helyzet aggasztja a legjobban, 85 százalék szerint a közbiztonság javítása a legfontosabb feladat. Ebben a legtöbbet a megkérdezettek szerint nem a rendőri állomány növelése, hanem a munkahelyteremtés segíthetne.

Az irakiak elsöprő többsége teljes mértékben elítéli a politikai erőszakot, még az amerikai és szövetséges csapatok elleni támadásokat is. Ugyanakkor az arab lakosság közel egyötöde elfogadhatónak tartja a megszálló erők elleni támadásokat - írja a BBC.

Jobb az élet

A megkérdezettek hetven százaléka szerint élete jó, vagy legalábbis viszonylag jó, 29 százalék érzi csak úgy, hogy rossz az élete. A válaszadók 56 százaléka szerint jobb az élet Irakban, mint a diktatúra idején volt.

A megkérdezettek nyolcvan százaléka az egységes, Bagdad-központú Irak pártján áll. A kurd körzetekben ugyanakkor a válaszadók hetven százaléka a szövetségi állam pártján áll.

Jogosnak tartják a háborút

Meglepő eredményt hozott a háború jogosságáról feltett kérdés. Bár 41 százalék szerint a háború "megalázta Irakot", többen érzik jogosnak a háború megindítását, mint ahányan jogtalannak - írja a BBC. Az etnikai megosztottság azonban itt is érződik - míg az araboknak alig harmada, a kurdok négyötöde érzi felszabadításnak az amerikaiak bevonulását.

Az irakiak többsége szerint a megszálló erőknek is maradniuk kellene, legalábbis a hatalomátadásig és a biztonsági helyzet normalizálásáig. Az azonnali csapatkivonással csak a megkérdezettek 15 százaléka értett egyet.

Jó hírek Amerikának

Az amerikaiak hatalomátadási terveit nehezíti, hogy az Irak új vezetőjének kiszemelt Ahmed Csalabi szinte semmi támogatást nem élvez az országban. Szaddám Huszein ezzel szemben még mindig a hatodik legnépszerűbb politikus.

"A felmérés jól tükrözi, hogy az irakiak egy egységes országot szeretnének erős vezetővel. Sem az ország feldarabolására, sem egy iszlám uralomra nem vágynak" - nyilatkozta a BBC-nek Dan Plesch. A Birkbeck Egyetem biztonságpolitikai szakértője szerint a felmérés eredménye összességében jó hír az amerikaiak és a britek számára.