Ágnes
-1 °C
2 °C

Izrael megfenyegette Iránt

2006.01.22. 09:39
Saul Mofaz védelmi miniszter szerint Izrael egyelőre a diplomáciai megoldásban gondolkozik, de országa felkészült arra az esetre, ha ezek az eszközök elégtelennek bizonyulnának.

Izrael semmiképpen fogadja el, hogy Irán "nukleáris képességre" tegyen szert és felkészül arra az esetre, ha a diplomácia eszközeivel nem tudnák útját állni Irán "nukleáris ambícióinak" - közölte az izraeli védelmi miniszter.

Nem tűrik el

Saul Mofaz az izraeli Herclijában tudósok és politikusok számára szervezett értekezlet szombati megnyitóján hangsúlyozta: országa jelenleg a nemzetközi diplomáciai fellépésre helyezi a hangsúlyt az iráni atomprogram körüli vitában. Ezzel kapcsolatban megemlítette annak lehetőségét, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa fellépjen Iránnal szemben és nemzetközi büntető intézkedéseket vezessenek be Teherán ellen.

Mofaz ugyanakkor leszögezte: Izrael semmi esetre sem tűri el, hogy Irán "nukleáris opcióra" tegyen szert, s a zsidó államnak fel kell készülnie arra, hogy szembenézzen egy ilyen helyzettel és megvédje magát. Az izraeli politikus óvakodott attól, hogy kijelentse: országa katonai erővel akadályozná meg az iráni atomprogram továbbvitelét.

A gazdasági jellegű ENSZ-szankciókkal fenyegetett Irán a hét közepén még úgy nyilatkozott, hogy megkezdte külföldi számláinak kiürítését. "Átutaljuk a külföldi tartalékainkat oda, ahová a legmegfelelőbbnek látjuk. Ezt megkezdtük és folytatjuk" - mondta az iráni központi bank elnöke, Ibrahim Sejbani pénteken egy helyi hírügynökség érdeklődésére.

Csak Nagy-Britanniában a brit központi bank, a Bank of England (BoE) adatai szerint tavaly szeptember végén iráni bankok 4,1 milliárd dollárt tartottak. Ez az összeg egy évvel korábban 4,5 milliárd dollár volt. A Nagy-Britanniában elhelyezett külföldi pénzek nagysága tavaly szeptember végén 4413 milliárd dollárt tett ki. Ez azt jelenti, hogy a Nagy-Britanniában tartott külföldi pénzek 0,09 százaléka volt iráni.

Az iráni bankelnök azt nem részletezte, hová menekítik a vagyont, pénteki lapértesülések szerint azonban ázsiai bankokba vándorol az iráni tartalék. A központi bank elnöke a hét elején a maga részéről úgy nyilatkozott, hogy Irán kész "hazahozni a pénzét" külföldről, ha ez szükségessé válik.

Vasárnap azonban már tagadták a pénzkivonásról szóló híreket. Irán nem utalt át pénzt külföldön vezetett számláiról - közölte az iráni külügyminisztérium szóvivője. Hamid Reza Asefi szóvivő leszögezte, hogy eddig még nem nyúltak hozzá ezekhez a számlákhoz.

Atomcsapás

A vagyonmentésről azután érkezett hír, hogy rendkívüli háborús szándékokkal vádolta meg Iránt Henri Bentégeat vezérezredes, francia vezérkari főnök pénteken. Az RTL rádiónak nyilatkozva Bentégeat megengedhetetlennek nevezte, hogy egy állam nem ismeri el a nemzetközi közösség által megszabott játékszabályokat, és minden nemzetközi szerződésnek ellentmondva nukleáris fegyver előállítására törekszik. A francia vezérkari főnök felettébb aggasztónak nevezte az iráni törekvéseket.

Egy nappal korábban Jacques Chirac francia elnök nukleáris fegyver bevetésével fenyegette meg azokat az országokat, amelyek terrorista támadást fontolgatnak Franciaország és szövetségesei ellen. Hétfőn Colin Powell volt amerikai külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy nem kizárható egy Irán elleni katonai akció.

Irán azt hangoztatja, hogy atomprogramja békés jellegű, kizárólag az áramtermelést szolgálja. Izrael és az Egyesült Államok viszont azzal vádolja a teheráni vezetést, hogy valójában atomfegyver előállításán munkálkodik.