Valér
2 °C
8 °C

Chirac atomot dobna a terrorista államokra

2006.01.19. 13:54
Párizsnak készen kell állnia arra, hogy kemény válaszcsapást mérjen azokra, akik terrorista támadást intéznek vagy tömegpusztító fegyvert vetnek be Franciaország ellen. Chirac csütörtöki beszédében nem nevezett meg egyetlen országot sem, de egyértelműen utalt Iránra és Észak-Koreára.

Franciaország fenntartja és fejleszti tömegpusztító atomfegyvereit, amiket használna is abban az esetben, ha terrortámadás érné, jelentette be csütörtökön Jacques Chirac francia államfő egy katonai bázison Brest közelében.

Párizsnak készen kell állnia arra, hogy kemény válaszcsapást mérjen minden olyan ellenséges hatalmi központra, amely terrorista támadást intéz vagy tömegpusztító fegyvert vet be Franciaország ellen. Mindezt annak ellenére mondta Chirac, hogy elismerte: Franciaországot a hidegháború lezárulta óta nem érte komoly katonai fenyegetés.

Radikális eszmék

Chirac beszédében nem nevezett meg egyetlen országot sem, de utalt arra, hogy többnyire radikális eszmék állnak a kultúrák és régiók közötti konfliktusok mögött és kitért arra is, hogy az utóbbi időben egyes országok atomfegyverkezési erőfeszítéseitől hangosak a hírek. Január 10-én Chirac figyelmeztette Iránt és Észak-Koreát, hogy "komoly hibát" követhetnek el, ha a nemzetközi megállapodások ellenére tovább erőltetik nukleáris terveiket.

Franciaország 2006-ban a védelmi költségeinek egytizedét, 3,3 milliárd eurót szándékozik nukleáris fegyvereinek fejlesztésére fordítani, emlékeztet a bejelentéssel kapcsolatban a Bloomberg.com cikke. Folyamatban van többek között az ország negyedik atom-tengeralattjárójának építése, az új hadieszköz nukleáris rakéták célbajuttatására is alkalmas lesz. Emellett folyik új típusú, hatezer kilométeres hatótávolságú rakéták fejlesztése is. 1966 és 1995 között 193 kísérleti atomrobbantást hajtott végre franciaország a csendes-óceáni Mururoa-korallzátonyon.

Irán kompromisszumkész

Az iráni főtárgyaló szerint országa továbbra is nyitott a kompromisszumra az atomprogramja okozta nemzetközi válság megoldása érdekében, de ez nem jelenti azt, hogy hajlandó volna ismét befagyasztani a válságot előidéző nukleáris kutatómunkát.

"Úgy gondolom, hogy bizonyos bonyolult nemzetközi kérdések megoldásának legjobb módja a tárgyalás. Nukleáris fűtőanyag előállítására több módszer és forma létezik, és mi tudjuk folytatni a tárgyalásokat. Nem gondolom, hogy ez az út járhatatlan" - jelentette ki a BBC-nek adott interjújában Ali Laridzsáni, aki egyben az iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács titkára. Irán január 10-én levette a pecsétet több atomlétesítményéről, és közölte, hogy újraindítja a 2003-ban önként befagyasztott kutatómunkát a nukleáris fűtőanyag gyártására vonatkozóan.