Jácint
16 °C
31 °C

Sugárzó anyagot loptak Japánban

2008.04.08. 08:18
Egy munkaruhába öltözött, baseballsapkás férfi lopott el egy japán cégtől iridiumot, derült ki a biztonsági kamera felvételéből. A radioaktív anyag alkalmas bomba gyártására, de daganatos betegségek kezelésére is használják.

Piszkos bomba előállítására is alkalmas radioaktív anyagot loptak el Japánban, adta hírül az AFP kedden. A rendőrség jelenleg vizsgálja a biztonsági kamera felvételeit.

Az iridium egy ipari anyagokat ellenőrző cég irodájából tűnt el. A hatóságok szerint a daganatos megbetegedések kezelésére is használt anyag alkalmas radioaktív anyagot tartalmazó pokolgép, piszkos bomba előállítására is. Egyelőre azonban nem tudni, hogy mi a célja a tolvajnak az ellopott iridiummal.

A biztonsági kamera felvételein az látszik, hogy egy munkaruhába öltözött, baseballsapkás férfi bemegy a helyiségbe, és kihozza onnan a sugárzó anyagot tartalmazó 22 kilós tartályt.

A rendőrség közzétette a tartály fényképét, és felszólította a lakosságot, hogy azonnal értesítsék őket, ha meglátják valahol. A közlemény felhívja a figyelmet, hogy ne próbálja meg senki kinyitni, mert súlyos egészségkárosodást okozhat.