Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sugárzó anyagot loptak Japánban

2008.04.08. 08:18
Egy munkaruhába öltözött, baseballsapkás férfi lopott el egy japán cégtől iridiumot, derült ki a biztonsági kamera felvételéből. A radioaktív anyag alkalmas bomba gyártására, de daganatos betegségek kezelésére is használják.

Piszkos bomba előállítására is alkalmas radioaktív anyagot loptak el Japánban, adta hírül az AFP kedden. A rendőrség jelenleg vizsgálja a biztonsági kamera felvételeit.

Az iridium egy ipari anyagokat ellenőrző cég irodájából tűnt el. A hatóságok szerint a daganatos megbetegedések kezelésére is használt anyag alkalmas radioaktív anyagot tartalmazó pokolgép, piszkos bomba előállítására is. Egyelőre azonban nem tudni, hogy mi a célja a tolvajnak az ellopott iridiummal.

A biztonsági kamera felvételein az látszik, hogy egy munkaruhába öltözött, baseballsapkás férfi bemegy a helyiségbe, és kihozza onnan a sugárzó anyagot tartalmazó 22 kilós tartályt.

A rendőrség közzétette a tartály fényképét, és felszólította a lakosságot, hogy azonnal értesítsék őket, ha meglátják valahol. A közlemény felhívja a figyelmet, hogy ne próbálja meg senki kinyitni, mert súlyos egészségkárosodást okozhat.