Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Izrael és Irán nyíltan megfenyegették egymást

2006.02.05. 13:18
Izrael és Irán kölcsönös fenyegetést intézett vasárnap egymás címére. Ugyanakkor az iráni külügyminisztérium úgy nyilatkozott, hogy az ország atomprogramjáról tartandó tárgyalások előtt továbbra is nyitva áll az út.
Ehud Olmert izraeli ügyvezető kormányfő szerint Irán "nagy árat fog fizetni" azért, hogy felújítja urándúsító tevékenységét. Irán legfőbb katonai parancsnokának vasárnapi nyilatkozata szerint az iráni hadsereg "alaposan megleckéztet" mindenkit, aki kezet mer emelni az országra.

"Irán végső soron nagy árat fog fizetni, ha folytatja urándúsítási próbálkozásait, amelyek azt célozzák, hogy képessé váljék nem hagyományos fegyverek gyártására" - mondta Olmert a heti kabinetülés kezdetén egy izraeli rádiónak. Az ügyvezető kormányfő nem részletezte, milyen következményekkel kell számolnia Iránnak. Olmert hangsúlyozta, hogy Izraelnek nagy szerepe volt azokban a diplomáciai erőfeszítésekben, amelyek révén sikerült a Biztonsági Tanács elé utalni Irán atomprogramjának ügyét.

Nyilatkozatával nagyjából egy időben, de attól valószínűleg függetlenül, az iráni vezérkari főnökök egyesített bizottságának feje kijelentette, hogy az ország hadserege "örök időkre emlékezetes leckét adna" bármely támadónak, ha agresszió érné az országot. Abdulrahim Muszavi vélhetőleg arra célzott nyilatkozatában, hogy az Egyesült Államok és Izrael nem zárta ki katonai eszközök alkalmazását Irán ellen, ha minden diplomáciai rendezési kísérlet meghiúsulna az iráni atomprogram ügyében.

Irán tovább tárgyalna

Az iráni külügyminisztérium megítélése szerint az ország atomprogramjáról tartandó tárgyalások előtt továbbra is nyitva áll az út, annak ellenére, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kormányzótanácsa a Biztonsági Tanács elé utalta az ügyet.

Hamid Reza Aszefi külügyi szóvivő jelentette ki ezt vasárnap teheráni sajtóértekezletén. Mint mondta, Irán kész részt venni a feszültség enyhítését célzó orosz javaslatról tartott tárgyalások február 16-ra kitűzött második fordulójában. Hozzátette azonban, hogy módosítani kell az orosz javaslatot, hozzáigazítva azt az ügy BT elé utalásával kialakult új helyzethez. Nem részletezte, milyen módosításra gondol.

Moszkva azt javasolta, hogy orosz területen dúsítsák az iráni atomlétesítményekbe szánt uránt. Az Egyesült Államok és az Európai Unió támogatja az orosz javaslatot. Mivel az urán dúsításának fokától függ, hogy a dúsítás révén keletkező anyag használható-e atomfegyver készítéséhez, az orosz javaslat elfogadása nagyrészt kizárná, hogy Irán nukleáris fegyver gyártásához alkalmas uránhoz jusson.