Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Irán nem kér több ellenőrzést

2006.02.04. 21:01
A közel-keleti ország szombaton este felmondta az atomsorompó szerződés kiegészítő jegyzőkönyvét.
Felmondta Irán szombaton este az atomsorompó szerződés kiegészítő jegyzőkönyvét, amely a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) számára lehetővé tette az iráni atomlétesítmények előzetes bejelentés nélküli ellenőrzését.

A teheráni állami televízió késő este arról számolt be, hogy Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök írásban tájékoztatta a bécsi székhelyű ügynökségez, hogy a kiegészítő jegyzőkönyvet Irán vasárnaptól érvénytelennek tekinti.

A bejelentés néhány órával azt követően hangzott el, hogy a NAÜ kormányzótanácsa úgy határozott: az iráni atomválság ügyét az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalja.

A szóban forgó jegyzőkönyvet még a korábbi, mérsékeltebbnek tartott iráni kormány fogadta el, a teheráni parlament azonban nem ratifikálta. A szerződésben foglaltakat azonban Irán mostanáig betartotta, s lehetővé tette a NAÜ általi ellenőrzéseket.

Irán a nap folyamán már bejelentette, hogy nem hajlandó együttműködni a NAÜ-vel, felújítja az urándúsítást, s elutasítja az uránjának Oroszországban történő dúsítására tett, korábbi moszkvai javaslatot.