Valér
4 °C
8 °C

A Biztonsági Tanács elé viszik Irán ügyét

2006.01.31. 10:23
Már a héten az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerülhet az iráni atomválság ügye. A BT akár szankciókat is emelhet Irán ellen, bár erre az Iránnal szoros gazdasági kapcsolatokat ápoló oroszok és kínaiak miatt márciusig biztos várni kell.

Kína és Oroszország, az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) vétójoggal bíró tagjai hétfő késő éjszaka beleegyeztek, hogy február 2-i rendkívüli tanácskozása után a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a BT elé terjessze az iráni atomválság ügyét, jelentette az AP. A két ország eddig elutasította ezt a lehetőséget. Kína gazdasága ugyanis nagyban függ az iráni kőolajtól és földgáztól, míg Oroszország aktív partner az iráni atomprogramban.

Márciusig várnak

A késő éjszakai megállapodás előtt az Iránnal egyeztető három EU-tagállam és az Egyesült Államok elvetette azt a teheráni felvetést, hogy Irán hajlandó lenne lassítani atomprogramján. Mivel az EU és az USA is a békés célúnak mondott, de nyilvánvalóan fegyverkezési szándékú atomprogram teljes felfüggesztését követeli, Irán nem is számíthatott másra.

Az, hogy Irán ügye az ENSZ BT elé kerül, egyelőre semmit sem jelent. A két vonakodó BT-tagállam azt ugyanis kikötötte, hogy a szankciók elrendelésére is felhatalmazott testület a NAÜ következő, márciusi tanácskozása előtt bármilyen konkrét intézkedést hozzon. Beleegyezésük mégis áttörést jelent, mivel a nemzetközi közösség egységesedésére utal a kérdésben.

Irán atomprogramja két évvel ezelőtt került előtérbe. Irán tavaly és idén is megsértette a nemzetközi előírásokat, amikor a NAÜ pecsétjeit feltörve újra üzembe helyezte atomipari létesítményeit, köztük az igazából csak a fegyverkezési célokat szolgáló natanzi urándúsító üzemet.

Időhúzás

Irán azt állítja, hogy az urándúsításra csak atomprogramjának önellátó működése miatt van szükség. A dúsított urán ugyanakkor az atombomba alapanyaga. Oroszország eddig többször is javasolta, hogy Iránt inkább egy orosz-iráni, orosz felügyelet alatt álló konzorcium lássa el az atomerőművek fűtöanyagául is szolgáló dúsított uránnal. Irán ezt a lehetőséget eleinte egy az egyben elutasította, az utóbbi időben azonban nem túl hitelesen némi hajlandóságot mutatott a javaslat elfogadására.

A nyugati elemzők és politikusok szerint ez csupán időhúzás, Irán eddigi cselekedetei nem utalnak arra, hogy kompromisszumra hajlana az atomprogram ügyében. Azt, hogy Irán atomfegyvergyártásra készül, még az iraki háború ügyében a béketáborhoz húzó Mohamed el-Baradei, a NAÜ Nobel-békedíjjal kitüntetett igazgatója is elismerte.

Bevethetik az olajfegyvert

Irán mindeközben az olajfegyver bevetésére utaló lépéseket tett. Az ország olajipari minisztere hétfőn azt javasolta a világ olajtermelésének 40 százalékát adó OPEC tagállamainak, hogy napi 28 millió hordós kitermelésüket egymillió hordóval fogják vissza, írja a Financial Times.

Olajpiaci szakrtők a politikai elemzőkkel szemben az iráni javaslatot nem tekintik az atomválság részének. Véleményük szerint Teherán csak a megszokott agresszív árpolitikáját akarja érvényesíteni.

Az OPEC tagországai azonban nem hajlanak az iráni javaslatra. Sakib Kelil algériai olajipari miniszter szerint az OPEC inkább a piac stabilitásában, semmint az árak felhajtásában érdekelt. Az olajtermelők elemzései szerint ráadásul a kínai gazdaság növekvő igényei úgyis fenntartják a jelenlegi, hordónként 68 dollár körüli árszintet, írja a Financial Times.