Gerzson
-3 °C
3 °C

Kómába küldené Izraelt Irán

2006.01.26. 10:14
Ariel Saronéhoz hasonló örök kómába küldené Izraelt Irán. Az ország harcias hadügyminisztere szerint Izrael és az Egyesült Államok túl gyáva Irán megtámadásához, de ha mégis megteszik, megtorlásra számíthatnak.

Ha Izrael megtámadja Irán atomipari létesítméneyit, Teherán olyan erőteljes választ ad, ami Ariel Saronhoz hasonlóan Izraelt is örök kómába küldi", jelentette ki szerdán Mosztafa Mohamed Nadzsar iráni hadügyminiszter. Véleménye szerint az Egyesült Államok és Izrael is csak üres fenyegetésre képes, de nem merik megtámadni az országot, írja a Reuters.

Hivatalos izraeli álláspont szerint egyelőre nincs szó az Irán elleni katonai akcióról, de a hadsereg semmi esetre sem zárná ki egy katonai csapás lehetőségét. Az Egyesült Államokban amúgy mérsékeltnek számító szenátorok, köztük John McCain követelték, hogy Bush kormánya ne zárkózzon el a katonai csapás lehetőségétől.

Az amerikai katonai akciót mindazonáltal megnehezíti, hogy a hadsereget maximálisan leterheli az iraki és afganisztáni rendteremtés.

Terrorvádak

Nadzsar hadügyminiszter nyilatkozatában terrorizmussal vádolta Nagy-Britanniát és az Egyesült Államokat. Szerinte a dél-iráni Ahvazban kedden elkövetett, kilenc emberéletet követelő kettős merénylet nyomai "az iraki megszállókhoz vezetnek". Az iráni állami televízió jelentése szerint Ahmadinedzsád elnök felszólította külügyminisztériumát és hírszerzését "a külföldi szálak kivizsgálására", jelentette a Reuters.

Az olajban gazdag dél-iráni Kuzesztán tartomány fővárosában kedden hajtottak végre kettős merényletet ismeretlenek. A hivatalos adatok szerint legalább kilencen meghaltak, 46-an megsebesültek.

Kuzesztánban nagy számú arab kisebbség él, akik már régebben is terrorista módszerekkel küzdöttek jogaikért. Avhazban tavaly két merénylet tizennégy emberéletet követelt. Áprilisban zavargások is voltak a tartományban.