Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Előrehozott választásokért zsarolnak a baloldali miniszterek Izraelben

2005.11.14. 21:19
Lemondásukkal akarják kikényszeríteni a kormány bukását és a parlamenti választások előrehzását a Munkapárt miniszterei. Saron eredendően nem akarja előrehozni a választásokat, de a Munkapárt kilépésével kisebbségbe kerülhet kormánya.

Aláírta lemondólevelét és átadta Amír Perecnek, a Munkapárt kormányfőjelöltjének a baloldali párt nyolc minisztere. A Saron nagykoalíciós kormányában posztot betöltő munkapártiak lépésükkel az idő előtti választások kiírását akarják kizsarolni.

Saron csütörtökön vitatja meg az idő előtti választások ügyét az Izraeli Munkapárt elnökével, akinek eltökélt szándéka a kilépés a nemzeti egységkormányból, miután a gázai kivonulás megtörtént. Ha Saron nem egyezik bele a 2006 novemberében esedékes választások előre hozásába, Perec a parlamentben igyekszik majd többséget összehozni a parlament feloszlatása céljából.

Perec vasárnap az izraeli parlament feloszlatását célzó ellenzéki javaslat támogatásával fenyegetőzött. Közölte, hogy felvette a kapcsolatot Zevulon Orlevvel, a Nemzeti Vallási Párt képviselőjével, aki a tervek szerint szerdán terjeszt javaslatot a kneszet elé a képviselőház feloszlatásáról. A munkapárt elnöke szerint Orlev elfogadta az együttműködési ajánlatot.

A munkapárti miniszterek lemondása 48 órával a miniszterelnöknek való benyújtás után lép hatályba.