Árpád
-2 °C
3 °C

Fegyvernyugvás a Közel-Keleten

2000.10.05. 10:39
A harcoló felek korlátozott tűzszünetben állapodtak meg Ciszjordániában és a Gáza-övezetben. Arafat palesztin vezető és Albright amerikai külügyminiszter Barak izraeli kormányfő nélkül folytatták a megbeszéléseket Egyiptomban. Barak azért döntött a hazautazás mellett, mert szerdán Párizsban semmiben nem tudtak megegyezni Arafattal. Meg nem erősített értesülések szerint Barak nemzeti egységkormány alakítására készül.
Barak hazautazott Párizsból
Nem tudtak megegyezni
A BBC beszámolója szerint a párizsi tűrgyalások sikertelensége ellenére a harcoló felek jutottak valamilyen korlátozott tűzszüneti megállapodásra a helyszínen, és több izraeli tankot vissza is vontak az összecsapások helyszínéről. Csütörtökön újabb három palesztin halt meg a harcokban.

Sikertelen tárgyalások Párizsban

Egy izraeli tisztviselő Párizsról szólva azt mondta, hogy Barak úgy érezte, értelmetlen folytatni a tárgyalásokat Egyiptomban, mert Párizsban semmire nem jutottak Arafattal. Az izraeli kormányfő hazautazott, és reméli, hogy folytatni lehet a megbeszéléseket, amint az összetűzések véget érnek. Arafat és Albright amerikai külügyminiszter a terveknek megfelelően folyztatták útjukat Egyiptomba, ahol találkoztak Mubarak elnökkel - jelentette a CNN amerikai hírtelevízió.

A két vezető csütörtök reggel Párizsban megbeszéléseket folytatott Chirac francia államelnökkel és Kofi Annan ENSZ-főtitkárral is. A nyugalom helyreállítására tett kísérletek teljes kudarccal jártak, még közös nyilatkozatot sem adtak ki a felek. Jelentések szerint az izraeliek hajlandóak visszavonni csapataikat az Izrael által ellenőrzött területekre, nem hajlandóak viszont belemenni egy nemzetközi vizsgálóbizottság felállításába, amely a zavargások kirobbanásának okait kutatná. A francia elnök támogatta ezt az elképzelést, de az amerikaiak nem. A felek továbbra is egymást vádolják az erőszak kitöréséért.

Az összecsapásokra, amelyekben legalább hetvenen meghaltak és ezren megsebesültek, azután került sor, hogy múlt csütörtökön Ariel Saron, izraeli jobboldali ellenzéki politikus látogatást tett a Templom-hegyen, vagy ahogy a muszlimok nevezik, a Harem al-Sarifon. A helyet mind a zsidó, mind a muszlim vallás szentként tiszteli. Saron látogatását az amerikaiak és az európaiak is elítélték és provokatívnak tartják.

A budapesti palesztin nagykövet szerint a teljes felelősség Izraelé

A budapesti palesztin nagykövet sajttótájékoztatóján Izraelt vádolta az erőszakért. A Palesztin Hatóság előre figyelmeztette az izraeli kormányt, hogy Saron látogatása miatt elszabadulhatnak az indulatok, és ezért Baraké a felelősség, mert nem akadályozta meg a jobboldali politikus templom-hegyi útját - mondta a nagykövet. A palesztin képviselet tagadta azokat az értesüléseket, hogy a Palesztin Felszabadítási Szervezethez tartozó Fatah csoport eleddig nem kapott utasítást a harcok beszüntetésére, mondván: egyoldalú izraeli agresszióról van szó. Az Index azon kérdésére, hogy miről tárgyalhat Albright és Arafat Egyiptomban a hazautazott izraeli kormányfő nélkül, a nagykövet azt válaszolta: az ajtó mindig nyitva áll, nem ők tehetnek róla, hogy "Barakot belpolitikai problémái hazakényszerítik".

Barak egységkormány alakítására készül?

Izraelben egyre több jel utal arra, hogy Ehud Barak miniszterelnök a békefolyamat teljes elakadása miatt "a nemzeti egység koalíciójának" megteremtésére törekszik a jobboldali Likud tömbbel. Az utóbbi napokban a kormánytábor "intenzív kapcsolatban" állt a Likuddal, amelynek 45 parlamenti mandátumával szilárd tömböt alkothat a koalíciós kormány megalakításához. Barak korábban maga is a jobboldallal alkotott nagykoalíció mellett foglalt állást. Baloldali kormánytagok a Likuddal alkotott koalíció ellen emelték fel szavukat, mivel az a békefolyamat végét jelentené.

Emberjogi szervezetek Izraelt kritizálják

Eközben emberjogi szervezetek egész sora kritizálta Izraelt, amiért az éleslövedékekkel, és gyakran tankokkal és helikopterekkel támadja a legsúlyosabb esetben is csak géppisztolyokkal, de általában kövekkel, felszerelt palesztinokat. Az Amnesty International kedden nyilvánosságra hozott közleménye szerint az izraeliek megsértik az emberi jogi normákat, mert nem csak életveszély esetén használnak fegyvert. Az emberjogi szervezet delegációt küld a helyszínre. Hasonlóan szól a Human Rights Watch közleménye is. A MADRE nevű nemzetközi, emberi jogokkal foglalkozó nőszövetség szintén elítélte Izraelt túlzott erő használata miatt, és az alapvető emberi jogok megsértésével vádolta a hadsereget.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?