Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Nagykoalíció alakulhat Izraelben

2004.07.13. 11:02
Legrégibb politikai riválisától kaphat segítséget hatalma megtartásához Ariel Saron. A saját pártját előrehozott választásokkal zsaroló izraeli kormányfő hétfőn újabb bizalmatlansági indítványt élt túl.
Formálódóban van a nemzeti egységkormány Izraelben. Simon Peresz, az ellenzéki Munkapárt elnöke Ariel Saron kormányfővel folytatott, éjszakába nyúló tárgyalásain átnyújtotta a nagykoalíció feltételéül szabott követeléseinek listáját. A baloldali politikus felgyorsítaná Saron, a kormányzó Likud-pártban vitatott gázai kivonulási tervét.

Lázadó jobbszél

Saron azután kényszerült koalíciós tárgyalásokra legfőbb politikai riválisával, hogy pártja jobbszárnya megvonta tőle a bizalmat a kivonulási tervek miatt. A lázadó Likud-képviselők a koalíciós egyeztetések hírére hétfőn ismét bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a parlamentben, amit Saron, ha hajszál híján is, de túlélt.

A szavazás végén a százhúsz tagú törvényhozás ötvenöt képviselője szavazott Saron leváltására, ugyanennyien hivatalban maradására. A bizalmatlansági indítvány sikeréhez hatvanegy szavazat kellett volna. Saron már a múlt héten is túlélt egy bizalmatlansági indítványt.

Pártjaikkal küzdenek

Peresz a koalíciós tárgyalásokon a kivonulás eredetileg 2005 végére tervezett befejezésének előrehozatalát és a szélsőjobboldali Nemzeti Unió a kormányból történő kizárását követelte. Bár a régóta tartó barátságot ápoló két rivális látszólag közel került a megegyezéshez, a nagykoalíciót mindkét párt tagságában sokan ellenzik. A Likudban olyan nagy mértékű az ellenállás, hogy Saron hétfőn nyíltan előrehozott választásokkal zsarolta meg saját képviselőit. A Munkapárt balszárnya szerint pont ezt kellene elérni, hiszen az új választásokon akár le is győzhetik a Likudot.

A Likud és a Munkapárt Saron vezetésével 2001-2003 között nagykoalícióban kormányzott, a szövetség azonban a ciszjordániai zsidó telepeknek nyújtott állami támogatás körül kirobbant vita kapcsán felbomlott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!