Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nagykoalíció alakulhat Izraelben

2004.07.13. 11:02
Legrégibb politikai riválisától kaphat segítséget hatalma megtartásához Ariel Saron. A saját pártját előrehozott választásokkal zsaroló izraeli kormányfő hétfőn újabb bizalmatlansági indítványt élt túl.
Formálódóban van a nemzeti egységkormány Izraelben. Simon Peresz, az ellenzéki Munkapárt elnöke Ariel Saron kormányfővel folytatott, éjszakába nyúló tárgyalásain átnyújtotta a nagykoalíció feltételéül szabott követeléseinek listáját. A baloldali politikus felgyorsítaná Saron, a kormányzó Likud-pártban vitatott gázai kivonulási tervét.

Lázadó jobbszél

Saron azután kényszerült koalíciós tárgyalásokra legfőbb politikai riválisával, hogy pártja jobbszárnya megvonta tőle a bizalmat a kivonulási tervek miatt. A lázadó Likud-képviselők a koalíciós egyeztetések hírére hétfőn ismét bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a parlamentben, amit Saron, ha hajszál híján is, de túlélt.

A szavazás végén a százhúsz tagú törvényhozás ötvenöt képviselője szavazott Saron leváltására, ugyanennyien hivatalban maradására. A bizalmatlansági indítvány sikeréhez hatvanegy szavazat kellett volna. Saron már a múlt héten is túlélt egy bizalmatlansági indítványt.

Pártjaikkal küzdenek

Peresz a koalíciós tárgyalásokon a kivonulás eredetileg 2005 végére tervezett befejezésének előrehozatalát és a szélsőjobboldali Nemzeti Unió a kormányból történő kizárását követelte. Bár a régóta tartó barátságot ápoló két rivális látszólag közel került a megegyezéshez, a nagykoalíciót mindkét párt tagságában sokan ellenzik. A Likudban olyan nagy mértékű az ellenállás, hogy Saron hétfőn nyíltan előrehozott választásokkal zsarolta meg saját képviselőit. A Munkapárt balszárnya szerint pont ezt kellene elérni, hiszen az új választásokon akár le is győzhetik a Likudot.

A Likud és a Munkapárt Saron vezetésével 2001-2003 között nagykoalícióban kormányzott, a szövetség azonban a ciszjordániai zsidó telepeknek nyújtott állami támogatás körül kirobbant vita kapcsán felbomlott.