Lemondott az izraeli külügyminiszter

2000.08.02. 18:27
Kétszeres politikai vereséget szenvedett szerdán Ehud Barak, Izrael miniszterelnöke, előbb a kormánytól majd a parlamenttől: miután a külügyminiszter, Dávid Lévi lemondott, Izrael törvényhozó szerve, a Knesszet megszavazta önmaga feloszlatását és előrehozott választásokat írt ki.

Dávid Lévi külügyminiszter, a távozó politikus.
Dávid Lévi izraeli külügyminiszter korábban már jelezte: ha Barak nem alakít nemzeti egységkormányt, amely minél szélesebb politikai támogatással bír, valóra váltja korábbi fenyegetőzéseit, és benyújtja lemondását. Lévi a legnagyobb jobboldali párttal, a Likuddal való politikai szövetséget szorgalmazta. Lévi azzal is magyarázta szerdai sajtótájékoztatóján döntését, hogy a béketárgyalások alatt Barak olyan helyzetbe kényszeríttette Izraelt, ,,amiben messzebb kell elmennünk, mint szeretnénk". A külügyminiszter azt fájlalja, hogy Barak kész Kelet-Jeruzsálem ellenőrzését átadni a palesztinoknak, és a zsidó állam megalakulása előtti időszakra jellemző helyzetbe lépnének vissza.

,,Ilyen elvek alapján tárgyaló miniszterelnökkel nem érthetek egyet" - fejezte be nyilatkozatát Lévi. Barak a külügyminiszter lemondása után a média érdeklődésére megerősítette elkötelezettségét a közel-keleti békefolyamat folytatása mellett.

Előrehozott választásokról szavazott a Knesszet

Ehud Barak miniszterelnök még mindig optimista.
Az izraeli törvényhozás, a Knesszet is megpróbáltatások elé állította Barakot, amikor 61-51 arányban megszavazták az előrehozott választások előírását tartalmazó törvényt. A parlament döntésével fel is oszlatja önmagát. A javaslat törvényerejűvé lépéséig azonban hosszú az út: szerdai előzetes szavazás után visszakerül egy bizottsághoz, amely megfelelően előkészíti a tervezetet, majd a parlament háromszor szavaz róla. A Knesszet utolsó, vakáció előtti napján szavazott a törvényről.

Legközelebb októberben ül össze a törvényhozó testület, az új választásokat tehát a békefolyamat számára kulcsfontosságú dátum, szeptember 13-a előtt - Arafat az önálló palesztin államot ekkor szeretné kikiáltani - nem tartják meg, így Barak folytathatja megkezdett tárgyalásait.

A békét pártoló politikusok szerint Baraknak arra kellene használnia a három hónapos parlamenti szünetet, hogy megállapodjon Arafattal, és maga kérje a választások előrehozását. Így a szavazás egyben békereferendum is lehetne. Barak azonban nagyobb valószínűséggel kihasználja majd a szünetet arra, hogy pártkoalíciókkal megerősítse kormányát.

Miniszterelnök politikai támogatók nélkül
Hétfőn kiderült, hogy a miniszterelnök politikai támogatottsága csekély, amikor a parlament elnököt választott. A békefolyamatot támogató Simon Perez helyett a jobboldali képviselőt, Móse Kacav-ot választották új elnöknek.
A legutolsó választásokat 1999-ben tartották, a következő választások négy évvel később, 2003-ban lennének aktuálisak. Bár kormánya három vallásos párt visszavonulása miatt kisebbségbe került, az izraeli nép egyetért Barak reformtörekvéseivel, a szakértők szerint egy esetleges szavazáskor újraválasztanák miniszterelnöküket.

Arafat dátuma

Arafat Franciaországban vasárnap tett kijelentéséből az derült ki, hogy már nem olyan biztos szeptember 13-a után a palesztin állam kikiáltása. Szerdai szudáni látogatása alatt azonban megerősített, hogy szeptember 13-án egyoldalúan kikiáltják a palesztin államot: ,,Nem hátrálunk meg a kijelölt időponttól. A palesztin államot a meghatározott napon, Isten akaratából szeptember 13-án kikiáltják függetlenül attól, hogy vannak olyanok, akik ellenzik ezt."

Arafat diplomáciai offenzívát folytat a Camp David-i béketárgyalások kudarca óta. Miután kedden Abdelaziz Buteflika algériai elnökkel tárgyalt, Szudán fővárosába, Kartúmba utazott tovább. A később Egyiptomba is ellátogat. A palesztin elnök előzőleg Franciaországban, Szaúd-Arábiában és Marokkóban járt, augusztus 10-én pedig Moszkvába várják. Arafat sajtóértesülések szerint igyekszik meggyőzni az orosz vezetőket, köztük Vlagyimir Putyin elnököt arról, hogy vállaljanak aktívabb szerepet a közel-keleti békefolyamatban. A Putyin-Arafat találkozó pontos dátumát még nem tűzték ki.  • Hírek
  • Támogatások