Auguszta
-4 °C
2 °C

Japán-kínai csúcs csitíthatja el a tüntetőket

2005.04.23. 11:10
Jakartában szombaton tárgyalóasztalhoz ül Hu Csin-tao kínai elnök és Koidzumi Dzsunicsiro japán miniszterelnök. Céljuk, hogy elsimítsák azt a nézeteltérést, amit egy japán középiskolai történelemkönyv engedélyezése váltott ki a két állam között.
A kínai fél is megerősítette, hogy Hu Csin-tao kínai elnök találkozik Koidzumi Dzsunicsiro japán miniszterelnökkel szombaton Jakartában. Kung Csüan, a kínai külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a két ázsiai nagyhatalom közötti feszült viszony enyhítésének érdekében Hu Csin-tao megbeszélést folytat Koidzumi Dzsunicsiróval Jakartában az Afrika-Ázsia csúcsértekezlet lezárulta után.

Takargatni és kisebbíteni

"Tudomásom szerint (Hu Csin-tao) hat vagy hét kétoldalú megbeszélést folytat majd ma, köztük Koidzumi Dzsunicsiro japán miniszterelnökkel. A találkozó ma délután lesz, miután véget ér az Afrika-Ázsia csúcsértekezlet" - mondta a kínai külügyi szóvivő.

A találkozót Koidzumi kezdeményezte, hogy megpróbálják elsimítani a heves vitát, amelyet egy japán középiskolai történelemkönyv engedélyezése váltott ki a két állam között. Kínai felfogás szerint e tankönyv takargatni és kisebbíteni próbálja azokat a bűnöket, amelyeket a japán megszálló hadsereg követett el Kínában a második világháború előtt és alatt.

Japán bocsánatot kért

A japán kormányfő bocsánatot kért pénteken Jakartában a békés egymás mellett élés öt elvét megfogalmazó, 1955-ös bandungi értekezlet 50. évfordulójának emlékére rendezett Afrika-Ázsia csúcsértekezleten azokért a szenvedésekért, amelyeket hazája okozott a múltban több ázsiai ország népeinek. Kevéssel később bejelentette: másnap találkozik a szintén Jakartában tartózkodó kínai államfővel, hogy pontot tegyenek a mostani viszály végére.

"A barátságról és az együttműködésről tárgyal a japán miniszterelnök a kínai elnökkel - idézte Koidzumi szóvivőjét a BBC. - Ez lehet a kulcsa a régió fejlődésének."