Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Elégedett és óvatos reagálások az országjelentésre

2001.11.13. 20:53
Martonyi János külügyminiszter értékelése szerint soha nem készült hazánkról olyan pozitív képet lefestő országjelentés, mint a kedden nyilvánosságra hozott dokumentum. A külügyminiszter a kritikai észrevételekre általánosságban úgy reagált: az EU és a kabinet véleménye sok kérdésben egybecseng, így semmi akdálya nem lehet annak, hogy 2002-re lezárulhatnak a csatlakozási tárgyalások. A Fidesz szintén elégedett kommentálta a jelentést, az MSZP azonban arra figyelmeztetett, hogy fogy az idő az EU által is megfogalmazott problémák orvoslására.
A tavalyihoz hasonlóan minden idők legjobb országjelentéseként értékelte az ideit Martonyi János külügyminiszter, aki New Yorkból telefonon állt a sajtó rendelkezésére. A külügyminiszter szerint egy színvonalas, tárgyilagos országjelentés készült, mely tartalmaz ugyan kritikai megjegyzéseket, de elismeréssel szól eredményeinkről is. Példaként említette a miniszter, hogy szabad a sajtó, működnek a demokratikus intézményrendszerek, rendszeresen ülésezik a parlament. Szerinte az EU elismerte, hogy történtek lépések a korrupció megszüntetésére, de megjegyezték, hogy ez még mindig jelentős probléma.

Martonyi szerint a dokumentumból kiderül, hogy csatlakozásunkig sem a mezőgazdaság területén, sem pedig a költségvetés szerkezetén nem kell változtatni. Arra a bírálatra, mely a költségvetési többletbevételek büdzsén kívüli felhasználását tette szóvá, úgy vélte: a hétfőn elfogadott zárszámadási törvénnyel eleget tettünk az unió elvárásainak. Martonyi János úgy ítéli meg, hogy a romák élethelyzetének javítására tett intézkedésekről szintén pozitívan szól a jelentés, megemlítve, mik a teendők élethelyzetük javítására, ami szerinte egybevág a kabinet elképezéseivel.

A státusztörvény nem mindenben felel meg az EU-kisebbségvédelmi standardjának - ismerte el a külügyminiszter, hozzátéve, hogy a jogszabály már a velencei ajánlásokkal fog hatályba épni.

Elégedett Fidesz

A Fidesz szerint az egész ország és minden magyar polgár sikere, hogy az Európai Unió országjelentése a tavalyihoz képest előrelépésről számol be. Ahogy Magyarország egyre közelebb kerül az uniós csatlakozás időpontjához, egyre felkészültebb képet mutat - fogalmazott Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője, a parlament integrációs bizottsága elnöke az országjelentés kapcsán kedden az MTI-nek nyilatkozva.

Óvatos MSZP

Az MSZP körültekintően nyugtázza, hogy az EU ez évi országjelentése a korábbiakhoz híven több területen előrelépést, addig számos ponton viszont sürgős, helyenként több éve esedékes teendőket jelez - tartalmazza az MSZP értékelése, melyet Szanyi Tibor, az Országgyűlés Integrációs Bizottságának alelnöke fogalmazott meg. A szocialisták emlékeztetnek azonban, hogy a jelentés által is tárgyalt számos akut probléma kezelésére vészesen fogy az idő.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft