Viola
-5 °C
-2 °C

Cook: bizonyíthatóan Kostunica győzött

2000.09.25. 16:28
Jugoszláviában a szavazatok értékelése még hétfőn délben is folyik, ez bizonytalanságra és találgatásra ad okot. Az ellenzékbarát Nyugat Kostunica győzelmére esküszik, a brit külügyminiszter szerint bizonyítottan legyőzték Milosevicset. Eközben egyelőre nem ellenőrzött információk szerint benyújtotta lemondását Momir Bulatovics, a jugoszláv kormány elnöke.
A hírügynökségek ellentmondásról és vitáról számolnak be, hisz az ellenzéki és a kormánypárti elnökjelölt is magáénak tudja a győzelmet.

Szabadkán győzött a VMSZ

Szabadkán a Vajdasági Magyar Szövetség hétfő délutáni közleménye szerint bevált Kasza József polgármesternek az a jóslata, hogy az önkormányzati választásokon a Szerbiai Demokratikus Ellenzék győz, s ezen belül a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői sem lesznek kisebbségben. A 67 önkormányzati helyből 33-at szerzett meg a Vajdasági Magyar Szövetség, 26-ot a Szerbiai Demokratikus Ellenzék, a Szerbiai Szocialista Párt - Jugoszláv Baloldal koalíciónak 6, a Szerb Radikális Pártnak és a Polgárok Csoportjának 1-1 helyi tanácsosa van. A polgárok ismét bizalmat szavaztak Kasza Józsefnek, s ezzel esélye van arra, hogy továbbra is polgármester maradjon. A többi magyar pártnak egyetlen jelöltet sem sikerült bejuttatnia a parlamentbe, s kimaradt az ellenzékből is kivált Szabadkai Polgári Szövetség.

Mindenki a saját győzelmét ünnepli

Az Index vajdasági tudósítója szerint a Seselj féle Szerb Radikális Párt (Milosevics koalíciós partnere) is Kostunicát tartja győztesnek. A párt közlése szerint a választói testületek 20 százalékában (2708 szavazóhely) összesítették hétfő hajnalig a szavazatokat, Kostunica 51,34 százalékkal vezet a 38,82 százalékot kapott Milosevics előtt. A Draskovic vezette megújhodási mozgalom jelöltje a szavazatok csupán 3,29 százalékát kapta.

Kostunica: : ,,Számításaink szerint az első fordulós győzelem biztos, Szerbia egy új korszak kezdete elé néz"
Milosevics szocialista pártja szerint a részleges és nem hivatalos eredmények szerint a jelenlegi szerb elnök 5 százalékkal vezet, ott ahol Kostunica hívei 17 százalékos előnyről számolnak be.

A Szerbiai Szocialista Párt szóvivője szerint délelőttig 2478 választói körzet szavazatait számolták össze, az ő eredményeik szerint Milosevics 44 százalékos támogatottságot élvez, Kostunicára pedig a szavazópolgárok 41 százaléka voksolt. Ha egyetlen jelölt sem éri el az 50 százalék plusz egy szavazatot, akkor október 8-án második fordulóra kerülhet sor.

A szavazáson kiemelkedően magas volt a jelenlét Szerbiában (74,6 százalék), míg a társköztársaság Montenegróban a szavazók csupán 24 százaléka jelent meg az urnák előtt.

Kostunica hétfőn saját győzelméről nyilatkozott: ,,Számításaink szerint az első fordulós győzelem biztos, Szerbia egy új korszak kezdete elé néz." Milosevics egyetlen nyilatkozatot sem tett, pártjából sem nyilatkozik senki hivatalosan. Egy, az AP hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó szocialista politikus szerint ,,vezetőink egész éjjel tárgyaltak, nem tudjuk pontosan mit határoztak".

Lemondott a jugoszláv kormányfő?

Montenegrói - egyelőre nem ellenőrzött - sajtóértesülésekre hivatkozva a PC NEN portál arról tájékoztatott, hogy benyújtotta lemondását Momir Bulatovics, a jugoszláv kormány elnöke. Bulatovics, aki egykori montenegrói államfőként saját köztársaságának is "ellensége" lett - nem tudta biztosítani a megígért 180 000 montenegrói szavazatot Milosevics javára.

Robin Cook: bizonyítottan Kostunica győzött

Az egymásnak ellentmondó eredmények az ellenzéket támogató kijelentésekre ösztönözték a nyugati vezetőket. Az Európai Unió korábbi nyilatkozata szerint Milosevics győzelme ,,választási csalást bizonyít". Az EBESZ elnöke, az osztrák külügyminiszter Benita Ferrero-Waldner kétségbe vonta a Milosevics-erők győzelmét, ,,nem hihetőnek" nevezvén az erről szóló jelentéseket. ,,Ezek a választások nem voltak demokratikusak, de a széles körű csalásról és megfélemlítésről szóló jelentések ellenére az emberek a változásra voksoltak."

Milosevics és felesége
Egyetlen nyilatkozatot sem tett
Robin Cook, Nagy-Britannia külügyminisztere szerint bizonyítottan Kostunica győzött a jugoszláviai választásokon. ,,Ma Milosevics egy legyőzött, támogatottság nélküli elnök.Azt üzenem neki: Légy becsületes a népeddel! Állj félre az útból, és engedd Szerbiát kiszabadulni abból a börtönből, amivé tetted!"

Választási szabálytalanságok

A szavazás a kormányzati szervek szerint minden különösebb incidens nélkül ért véget, a Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ - emberjogi harcosokat tömörítő magánszervezet - több szabálytalanságot jelzett: ellenzéki képviselőket utasítottak ki a szavazóközpontokból, nem engedélyezték a szavazói névjegyzéknek, az urnáknak és a céduláknak az ellenőrzését.

Az Index vajdasági tudósítója szerint vasárnapról hétfőre virradó éjjel a Szövetségi Szavazati Bizottság - mikor a bebörtönzöttek, a katonaság és a levélben szavazók voksai kerültek volna sorra - beszüntette munkáját. A leállás ellen tiltakozó ellenzéki bizottsági tagokat rendőrségi segítséggel egyszerűen kidobták a teremből.

Az AP jelentése szerint az USA dollármilliókkal egyesítette a széthúzó szerb ellenzéket. A győzelemben bízók vasárnap Belgrád, Újvidék, Nis utcáin várták a választási eredmények ismertetését.

Patthelyzet

Az ellenzék esetleges győzelme esetén az előzetes jelek szerint Milosevics nem mond le egykönnyen hatalmáról. A háborús bűnök elkövetésével vádolt, az amerikai külügyminisztérium és a hágai nemzetközi törvényszék által körözött szerb vezető - pártja értelmezése szerint - jelenlegi mandátuma végéig, 2001 augusztusáig hatalmon maradhat, a törvény nem rendelkezik lemondásáról. Ugyancsak a törvények szerint azonban az új elnöknek megválasztásától számított 15 napon belül le kell tennie az esküt.

Az esetlegesen kialakuló patthelyzet megoldásában nem segít a kisebb tagköztársaság, Montenegró helyzete sem. Montenegróban csupán a szerbek, tehát a szavazópolgárok 24 százaléka ment el szavazni. Milosevics esetleges hatalmon maradása esetén az elszakadásról tartanak majd népszavazást, melynek kimenetele - a vasárnapi jelenlét tükrében - nem kétséges. Az elszakadást jó szemmel nem néző Milosevics miatt legrosszabb esetben polgárháború törhet ki. Ha az ellenzék veszi át a hatalmat, akkor Montenegró is részesülni akar a nyugati segélyekből.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!